15 ianuarie, 2012

Liderii europeni sunt dezbinaţi şi mereu cu un pas în urma crizei datoriilor de stat, însă Banca Centrală Europeană a acţionat decisiv pentru stabilizarea pieţelor de credit şi are un rol „constructiv”, a afirmat un director al agenţiei Standard & Poor’s (S&P), comentând retrogradările anunţate vineri pentru zona euro.

Acţiunile anticriză ale politicienilor europeni nu au ţinut pasul cu riscurile, a declarat Moritz Kraemer, director S&P pentru ratinguri suverane din Europa, potrivit Bloomberg, citată de Mediafax.

Pactul fiscal convenit în decembrie la iniţiativa cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, principalul instrument al planului anticriză al zonei euro, nu este o realizare semnificativã, consideră reprezentantul S&P.


Analiştii S&P consideră că riscurile generate de criză sunt tot mai ameninţătoare, apărând astfel decizia de a retrograda simultan ratingurile a nouă ţări din zona euro.

Riscurile din zona euro sunt înclinate către înrăutăţire, potrivit prognozelor S&P pe o perioadă de până la doi ani, astfel că sunt posibile noi retrogradări, a mai spus Kraemer.

Liderii europeni încearcă să menţină zona euro în forma actuală, după ce criza declanşată în Grecia la sfârşitul anului 2009 a atacat Portugalia, Irlanda şi, mai nou, Italia şi Spania.

Merkel şi Sarkozy vor merge vineri la Roma pentru discuţii cu premierul italian Mario Monti, în timp ce Grecia este mai aproape de faliment ca niciodată după ce negocierile cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind reducerea datoriei de stat au fost suspendate, cele două părţi nereuşind să se înţeleagă.


Astfel, S&P notează că în timp ce politicienii s-au angajat într-o dispută îndelungată privind acţiunile adecvate pentru rezolvarea crizei, BCE şi-a „utilizat flexibilitatea”, prin reducerea dobânzilor, sprijinirea băncilor cu lichiditate şi cumpărarea de obligaţiuni de stat de pe pieţele secundare, a explicat Kraemer.

„În opinia noastră, BCE a luat măsuri puternice pentru a evita o înrăutăţire semnificativă a crizei, a ameliorat semnificativ criza de finanţare din sistemul bancar. Până acum, au jucat un rol constructiv”, a arătat directorul S&P.

El a avertizat totodată privind riscul „oboselii” în rândul populaţiei ţărilor unde au fost sau vor fi implementate măsuri de austeritate, subliniind că grecii şi italienii fac sacrificii uriaşe.

S&P a retrogradat vineri seara nouă ţări din zona euro, coborând inclusiv ratingurile AAA ale Franţei şi Austriei la AA+. Germania este singurul stat neafectat de deciziile de vineri, iar celelalte trei state cu rating maxim, Olanda, Finlanda şi Luxembourg, au acum perspectivă negativă din partea agenţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: