Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a invocat, miercuri, câteva motive pentru care a decis să demisioneze din PDL, unde era prim-vicepreşedinte central şi preşedinte al organizaţiei de Caraş-Severin.
În replică, liderul PDL, Emil Boc, a ieşit într-o conferinţă de presă să-i dea replica lui Frunzăverde, dar a sfârşit în a-i lăuda pe reprezentanţii grupării din care făcea parte şeful de la Caraş-Severin, principalii critici ai actualei conduceri democrat-lieberale; Blaga, Berceanu, Videanu, Cezar Preda.
După ce marţi a anunţat laconic că pleacă la PNL, Sorin Frunzăverde a susţinut că unul dintre motivele demisiei din PDL în reprizintă ”statul poliţienesc” creat de guvernarea democrat-liebrală.
Motivele invocate de Frunzăverde
- ”Cred într-o construcţie de dreapta, dar nu mai cred că o asemenea construcţie se mai poate face din interiorul PDL”
- Începând de la sfârşitul anului 2010 a avertizat PDL cu privire la ”haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc” care, ” sufocă orice comunitate, sufocă economic România şi reprezintă principalul motiv de sărăcire a populaţiei”. ”Am repetat acest lucru de 46 de ori şi ultima oară la convenţia partidului”.
- ”Cred că opţiunea pe care eu şi o parte din colegii mei o avem din punct de vedere a dezvoltării României diferă fundamental de opţiunea conducerii PDL”.
- ”Putem construi prin dialog o Românie normală care să iasă din sărăcie şi care să renunţe la starea de stat poliţienesc care în fapt blochează antreprenorial orice iniţiativă. Ne e frică şi să mai vorbim la telefon”
Frunzăverde a vorbit cu Blaga, Ungureanu, dar nu şi cu Boc sau Băsescu
Fostul lider PDL a pecizat că a vorbit marţi cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, despre care a spus că trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt, în noiembrie:
- „În conversaţia pe care am avut-o cu Răzvan Ungureanu i-am spus că din punctul meu de vedere în niciun caz nu voi încerca sa destabilizez guvernarea pe care el o exercită. Dacă tot vorbim de democraţie şi de principii, eu cred că el trebuie să termine această guvernare, trebuie să şi-o asume până în noiembrie.
- Are o majoritate parlamentară atât cât o are şi, sigur, trebuie ca în noiembrie să avem alegeri la termen, alegeri pentru patru ani, alegeri care să marcheze încă o dată terminarea unui ciclu electoral firesc, normal, natural. (…) De domnul Ungureanu mă leagă o amiciţie mai veche. Era firesc ca atunci când el este primul ministru al unui guvern unde PDL are principala poziţie să îşi pună problema când un prim-vicepreşedinte, cum sunt eu, are o asemenea opţiune”.
Pe Vasile Blaga l-a asigurat că nu vrea să destructureze PDL:
- ”Am vorbit un pic cu Vasile. I-am explicat că pentru mine nu este o preocupare să destructurez PDL, dar că din punct de vedere administrativ nu există concordanţă”.
- ”Un număr important de lideri ai PDL au încercat să mă determine să nu am această abordare. Am explicat că ceea ce am zis azi nu este prima dată, că vorbesc de aceste teme de patru ani de zile în toate instanţele de partid”.
În schimb, Sorin Frunzăverde a precizat că nu a discutat deloc cu şeful statului, Traian Băsescu, şi nici cu preşedintele PDL, Emil Boc.
USL este o alianţă conjuncturală. Unde aţi văzut alianţe durabile stânga şi unul de dreapta?
Foarte probabil viitor vicepreşedinte al PNL, Sorin Frunzăverde a afirmat că Uniunea Social Liberală, în care liberalii sunt parteneri cu PSD şi PC, este conjuncturală, însă a subliniat că această conjunctură poate dura şi 8 ani.
”Cred că USL este o alianţă conjuncturală. Eu, când am spus că mă gândesc la o construcţie de dreapta, m-am referit la PNL. PSD este un partid de stânga, e clar. Conjunctura poate să dureze şi 8 ani, dar, în general vorbind despre alianţe politice. Unde aţi văzut că o alianţă între un partid de centru stânga şi unul de dreapta să dureze?”, a mai spus Frunzăverde.
Emil Boc: Am fost mandatat de Congres că conduc partidul
La plecarea lui Frunzăverde din PDL, preşedintele partidului, Emil Boc, a încercat, miercuri, într-o conferinţă de presă, să-şi consolideze pozişia de şef al partidului, pe fndul unor zvonuri privind organizarea unui congres extraordinar prin care să fie schimbat.
”Evaluările se fac după alegeri. Am fost mandatat de congres să conduc partidul în aceste alegeri şi la momentele potrivite se fac evaluări, potrivit statutului Partidului Democrat Liberal. PDL este pregătit pentru a atinge obiectivele de la alegerile locale şi parlamentare şi va continua guvernarea după 2012 alături de actualii parteneri de guvernare”, a spus Boc.
El a invocat şi acum relaţia cu Traian Băsescu şi a promis majorări de salarii pentru bugetari.
”Acest partid a avut forţa să treacă România prin criza economică. Acest partid, alături de preşedintele României, a reuşit să ţină piept furtunii economice şi dificultăţilor pe care le-am avut în aceşti ani grei. Acum suntem în măsură să nu mai fie nevoie în ţara noastră de măsuri de austeritate şi suntem în măsură să ne onorăm obligaţiile şi promisiunile faţă de bugetari de a le întregi salariile şi de a consolida creşterea economică”, a afirmat Emil Boc.
Fostul premier a încercat să şi-i apropie şi pe vechii lideri ai PDL, Vasile Blaga, Cezar Preda, Adriean Videanu, Radu Berceanu, care fuseseră daţi laoparte în urma Cinvenţiei naţionale din mai 2011.
”Că vorbim de Videanu, de Berceanu, de Blaga, de Cezar Preda. Oamenii aceştia sunt PDL-ul adevărat. Nu au fost niciodată în altă parte. Evident că sunt alături de noi şi fiecare pe componenta sa contribuie la succesul PDL-ului. BPN a numit o echipă de campanie care coordonează şi utilizează toate resursele partidului pentru maximizarea rezultatelor în alegeri. Aceşti oameni sunt oameni cu crez profund în PDL, care nu au nevoie de lecţii suplimentare de la nimeni pentru a crede în PDL”, a spus Boc.
În mod direct, Boc l-a acuzat pe Frunzăverde de trădare: a abandonat şi a trădat două crezuri ale PDL-iştilor adevăraţi: ”primul – vântul bate, apa trece, pietrele rămân şi al doilea – casa părintească nu se vinde niciodată”.
Emil Boc a susţinut că lui i se datorează faptul că Sorin Frunzăverde a obţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, la Convenţia din mai 2011.
”Am greşit când la congres am acceptat ca Frunzăverde să facă parte din conducerea centrală a PDL”, a afirmat şeful PDL.