miercuri

24 aprilie, 2024

13 februarie, 2018

Judecătorea CCR Livia Stanciu

Înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu încalcă legea fundamentală și este „expresia voinței legiuitorului”, au decis în ianuarie judecătorii CCR, când au discutat modificările aduse Legii privind organizarea judiciară.

În argumentația lor, ei amintesc, în motivarea deciziei, publicată marți, de existența parchetelor militare, instituite special pentru a investiga infracțiunile săvârșite de cei din apărare.

Opinia separată a Liviei Stanciu

Livia Stanciu, fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a avut o opinie separată pe acest subiect, considerând că întreaga lege ar fi neconstituțională, din cauza următoarele argumente:

  • încălcarea principiului autonomiei Camerelor Parlamentului. Comisia specială pentru modificarea legilor Justiției nu avea competența dezbaterii proiectului de lege, iar Parlamentul a adoptat legea printr-o „procedură neconstituțională și neregulamentară” (concret, fiind vorba de o comisie comună, proiectul ar fi trebuit dezbătut și votat în ședința comună a celor două Camere, nu separat la Camera Deputaților, apoi la Senat).
  • Înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție încalcă prevederile art. 16 alin. 1 și ale art. 148 alin. 2 și 4 din Constituție, creând o diferență de tratament juridic în cadrul aceleiași categorii de făptuitori, și anume cetățenii României. „Prin urmare, spre deosebire de ceilalţi cetăţeni ai României, judecătorilor și procurorilor, inclusiv judecătorilor și procurorilor militari şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, le este aplicat un tratament juridic diferit, prin reglementarea cercetării infracţiunilor ce s-ar comite de către aceştia de către o structură specială de parchet. Această situaţie nu-şi găseşte justificare în exigenţele constituţionale consacrate de art.16 alin.(1) din Constituţie potrivit căruia „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, argumentează Stanciu. „Totodată, constatăm că nu există o astfel de măsură pentru parlamentari, pentru membrii Guvernului, pentru funcţionari sau pentru vreo altă categorie profesională. Nu există nicio justificare pentru ca magistraţii să fie supuşi unui tratament special, nici măcar din perspectiva asigurării protecţiei acestora”, mai arată judecătoarea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: