vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2015

russia-customs660pxFostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat sâmbătă o listă cu numele a 89 de cetățeni europeni de diverse naționalități cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus.

Pe acestă listă, datată 26 mai, figurează şi cinci români.

Ministerul Afacerilor Externe cunoștea de joi existența și componența respectivei liste, lista fiind vineri transmisă oficial centralei, dar nu a avut o reacție publică așa cum au avut alte state europene.


Moscova a confirmat duminică că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia.

Cei cinci români care s-ar afla pe listă sunt:

  • Iulian Chifu, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, actual preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning
  • Eugen Tomac, lider al Partidului Mişcarea Populară
  • Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz
  • Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO
  • Liviu Chondon, comandor al Forţelor Navale Române

Anunț în Olanda, detalii din Belgia

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.


Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă, la solicitarea Mediafax, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus„, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

MAE informează că va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: