vineri

26 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2023

Noua lege a pensiilor, trecută de PSD și PNL pe repede înainte prin Parlament, crește riscurile derapajelor fiscale și pune presiune pe retrogradrea ratingului suveran, aflat în prezent la gradul cel mai scăzut pentru investiții, cu perspectivă stabilă, au declarat analiștii de la Moody’s Investors Service și Fitch Ratings, ambele agenții internaționale de Rating.

Proiectul de lege, ajuns pe masa președintelui Iohannis spre promulgare, include două majorări a pensiilor anul viitor și are un impact bugetar estimat la 0,6% din PIB în 2024, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pentru 2025, impactul legii pensiilor urcă la 1,7% din PIB, ceea ce se adaugă la „deficitul fiscal deja ridicat al României, cu influență negativă”, potrivit analistului de la Moody’s Petter Bryman, citat de Bloomberg.


„Măsurile adoptate de Parlament ar crește povara datoriei României cu aproximativ cinci puncte procentuale din PIB și va avea un impact negativ asupra „sustenabilității datoriei publice până la sfârșitul anilor 2020, slăbind puterea fiscală a României în următorii ani”, a mai spus Bryman în raportul consultat de Bloomberg.

Risc de retrogradare a ratingului suveran

România s-a luptat să mențină deficitul bugetar din acest an la aproximativ 5,5% din PIB, după ce ținta inițială de 4,4% s-a dovedit complet nerealistă, veniturile bugetare crescând într-un ritm mult redus față de prevederi iar cheltuielile au fost mai mari decât cele planificate la începutul anului.

Pentru readucerea bugetului sub control guvernul a aprobat trei pachete de măsuri fiscale de țăiere a cheltuielilor anul acesta și mizează pe reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea agenției fiscale pentru a îmbunătăți gradul de colectare. Veniturile fiscale se află în prezent la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană: 27% din PIB.

 „În absența oricăror măsuri de compensare, relaxarea fiscală abruptă ar submina credibilitatea strategiei fiscale a României, în special angajamentul său de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB”, a declarat analistul Fitch Gergely Kiss într-un răspuns transmis Bloomberg. „O pierdere a credibilității și deficite fiscale persistente și mari, așa cum s-au văzut deja în 2023, pot duce la o traiectorie mai nefavorabilă a datoriei. Acest lucru ar putea însemna retrogradare a ratingului în categoria junk.”

Deficitul bugetar se va menține la 6% din PIB până în 2025


România se află în procedura de deficit excesiv impusă de Uniunea Europeană încă de dinainte de pandemie – iar noua lege a pensiilor ar putea menține deficitul bugetar la aproximativ 6% din PIB până în 2025, potrivit lui Bryman.

Dezechilibrul fiscal este așteptat să se majoreze anul viitor, an cu patru runde de alegeri, inclusiv scrutine pentru parlament și prezidențial.

Acest lucru face „mai puțin probabil ca guvernul să poată crește taxe sau să reducă cheltuielile peste ceea ce este deja planificat pentru anul viitor, pentru a finanța creșterea pensiilor”, a ,ai spus Bryman.

Înainte de adoptarea reformei pensiilor, Moody’s arată că se aștepta ca deficitul bugetar al României să scadă de la 6,1% din PIB în acest an, la 5,3% în 2024 și la 4,4% în 2025, datorită adoptării în septembrie a unui pachet semnificativ de măsuri de creștere a veniturilor, precum și a adoptării preconizate a unei reforme fiscale majore în cadrul Planului de Redresare și Reziliență al României. În schimb, măsurile privind pensiile adoptate în prezent de parlament ar menține deficitul bugetului general practic neschimbat, la aproximativ 6% din PIB în 2024 și 2025.

Datoria publică va crește până la 56.9% din PIB

„Deficitul mai ridicat ar conduce, la rândul său, la creșterea poverii datoriei publice la 53,7% din PIB până la sfârșitul anului 2025 și la 56,9% până la sfârșitul anului 2027, în raport cu nivelul prognozat anterior de noi, de 48,2% la sfârșitul anului 2023, 51,7% la sfârșitul anului 2025 și 52% la sfârșitul anului 2027. În plus, este probabil ca indicatorii de accesibilitate a datoriei României să se deterioreze, de asemenea, din cauza creșterii volumelor de emisiuni de obligațiuni, ceea ce ar duce, de asemenea, la creșterea costurilor de împrumut pentru guvern”, conform agenției de rating Moody’s.

Reforma pensiilor va da rezultate după anii 2030

„Într-o notă mai pozitivă, începând de la sfârșitul anilor 2020, modificările structurale ale sistemului de pensii incluse în legea pensiilor vor începe treptat să limiteze creșterea costurilor cu pensiile prevăzută pentru următoarele decenii din cauza îmbătrânirii populației României. Reforma reprezintă o etapă esențială pentru cea de-a patra cerere de plată din cadrul Planului de redresare și reziliență al României și include măsuri precum egalizarea vârstei de pensionare a bărbaților și femeilor și corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață, modificări ale mecanismului de indexare a pensiilor publice, legând-o de creșterea salariilor reale, legând, totodată, creșterea valorii pensiilor de cea a fondului public de pensii. Se preconizează că aceste măsuri vor limita în mod semnificativ creșterea preconizată a plăților de pensii în anii 2030 și ulterior, presupunând că măsurile sunt puse în aplicare și respectate conform planificării”, conchide agenția de rating.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: