vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2016

bani-calculatorTrei dintre cele mai mari bănci din România, BCR – Erste, BRD-Groupe Société Generale și Raiffeisen Bank vor beneficia de creșterea economică solidă a țării în următorii ani, capacitatea de plată a debitorilor urmând să crească, potrivit unui raport al agenției de rating Moody’s.

Pe de altă parte, însă, Moody’s se aşteaptă la creșterea costurilor și la probleme de rentabilitate la băncile mari în următoarele 12-18 luni, ca urmare a efectelor legilor cu impact asupra sectorului financiar.

Activele celor  trei bănci depăşeau 140 de miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, adică peste 37% din totalul activelor băncilor din România, potrivit datelor BNR.


BCR, BRD şi Raiffeisen se situau pe locurile 1, 2 şi 4 în topul activelor bancare. Moody’s nu a luat în calcul Banca Transilvania, de pe locul 3. Banca Transilvania nu face parte dintr-un grup financiar european. Cele mai mari bănci din România concentrează 80% din totalul activelor de peste 377 de miliarde de lei.

„Economia în creștere va îmbunătăți capacitătea debitorilor de a rambursa creditele”, iar contextul economic favorabil va oferi băncilor mai multe oportunități de a vinde stocul rămas de credite neperformante”, potrivit Moody’s.

Totuşi, Moody’s notează că legea privind darea în plată și cea privind conversia creditelor în franci elveţieni vor avea ca efect creșterea costurilor băncilor în anul următor. Efectele negative ar putea fi atenuate, totuşi de condițiile economice mai bune.

Moody’s vede economia românească în creștere cu 4,2% în acest an și cu 3,7% în 2017.


Șomajul în scădere și nivelul scăzut de îndatorare a sectorului privat în UE au ajutat băncile să-și îmbunătățească calitatea activelor și să stimuleze oportunitățile de afaceri. Rata creditelor neperformante (NPL) în sectorul bancar a scăzut la 10%, în luna septembrie de la 13,5% la sfârșitul anului 2015, remarcă Moody’s, dar progresul s-a realizat mai ales ca urmare a vânzării NPL.

Sumele restante ale populaţiei şi companiilor la bănci au ajuns în august la 25,6 mld. lei, în scădere faţă de 31,36 mld. lei în aceeaşi lună de anul trecut, dar în creştere cu 200 mil. lei faţă de iulie. Datele înregistrate la Centrala Riscului de credit de la BNR se referă la creditele cu valori de peste 20.000 de lei acordate de bănci.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: