marți

16 iulie, 2024

23 septembrie, 2011

Moody’s Investors Service a anunţat, vineri, revizuirea în scădere, cu două trepte, a ratingului pentru depozitele şi datoriile a opt grupuri bancare din Grecia, încheind acţiunea de revizuire iniţiată la data de 25 iulie, informează un comunicat de presă al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s a retrogradat ratingurile pentru depozitele şi datoriile National Bank of Greece SA, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AE, Piraeus Bank SA, Agricultural Bank of Greece şi Attica Bank SA, de la ‘B3’ la ‘Caa2’, iar calificativele Emporiki Bank of Greece şi General Bank of Greece au fost revizuite în scădere, de la ‘B1’ la ‘B3’.

În plus, toate ratingurile au o perspectivă negativă, în linie cu perspectiva negativă asociată ratingului suveran al Greciei.


În 25 iulie, Moody’s Investors Service a anunţat că a revizuit în scădere, de la ‘Caa1’ la ‘Ca’, ratingul acordat pentru obligaţiunile în valută şi monedă locale emise de guvernul Greciei. Astfel, ratingul Greciei a fost redus cu trei trepte, fiind acum la doar o treaptă de un default rating (intrare în incapacitate de plată).

Decizia Moody’s a fost determinată de deprecierea obligaţiunilor guvernamentale elene şi sporirea riscului unor deprecieri suplimentare ale obligaţiunilor guvernamentale elene asupra capitalului băncilor din Grecia. De asemenea agenţia este îngrijorată de aşteptatul impact al deteriorării mediului economic intern asupra creditelor neperformante şi costurile potenţiale suplimentare cu provizioanele.

Moody’s apreciază că situaţia finanţării şi a lichidităţii băncilor din Grecia a devenit din ce în ce mai fragilă. Finanţarea suplimentară de la BCE, care s-a ridicat la 96,3 miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie, este constrânsă de garanţiile eligibile limitate ale băncilor.

Ca rezultat al înăspririi situaţiei lichidităţii, Banca Greciei a activat recent ELA (Asistenţa de Lichiditate de Urgenţă), care a fost cu siguranţă utilizat de unele instituţii de creditare elene. Moody’s se aşteaptă ca mai multe bănci elene să utilizeze ELA pentru necesităţile de finanţare pe termen scurt.


Băncile elene au devenit dependente de BCE pentru lichiditate după ce au fost scoase de pe pieţele financiare internaţionale în urma îngrijorărilor cu privire la datoriile suverane ale Greciei.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România. National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: