joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 aprilie, 2014

Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 al României, de la negativă la stabilă, prognozând în continuare o îmbunătăţire a indicatorilor macroeconomici. Riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut, datorită redresării zonei euro.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul datoriilor pe termen scurt la P-3, considerând că avansul PIB va fi susţinut de creşterea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă, atât consumul intern, cât şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Moody’s, citat de MEDIAFAX.

Ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.


Moody’s notează faptul că deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependenţa guvernului de finanţarea externă.

Accesul României la finanţarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe care pot fi generate de instabilitatea pieţei internaţionale, mai spune comunicatil agenţiei.

Moody’s a menţinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3.

Plafoanele pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt în valută sunt P-2, respectiv P-3.


Agenţia notează faptul că România a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâşitul lui 2012 şi la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condiţiile convenite cu FMI şi UE.

Moody’s anticipează că reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce susţine decizia de îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la negativă la stabilă.

Inflaţia s-a redus de la 5% la sfârşitul lui 2012 la 1,6% la sfârşitul anului 2013, evoluţie care a contribuit la competitivitate. Creşterea exporturilor s-a accelerat, iar importurile au rămas scăzute, astfel că deficitul de cont curent s-a redus de la 4,4% în 2012 la 1,1%, se arată în comunicatul citat de MEDIAFAX.

Un alt factor pozitiv menţionat de Moody’s este reducerea riscurilor legate de criza din zona euro.

Incertitudinile economice din zona euro au reprezentat un factor major pentru decizia Moody’s de atribuire a unei perspective negative pentru ratingul României în 2012, în condiţiile în care 50% din exporturile României sunt destinate ţărilor din zona euro, iar majoritatea băncilor din ţară sunt deţinute de bănci din zona euro.

Pe termen mediu, Moody’s anticipează că România va continua să se apropie de convergenţa veniturilor cu cele din ţările mai bogate din UE, datorită salariilor competitive şi a unor măsuri viitoare de creştere a competitivităţii, iar aceste elemente susţin perspectiva stabilă a ratingului.

Moody’s ar putea îmbunătăţi ratingul României dacă va avea loc o accelerare pronunţată a creşterii economice fără agravarea dezechilibrelor macroeconomice, dacă riscurile de finanţare se vor reduce şi dacă va avea loc o creştere a eficienţei sectorului de stat.

Ratingul ar putea fi redus în schimb dacă ar avea loc o inversare a recentei consolidări fiscale, cum ar fi creşterea îndatorării, dacă ar avea loc o scădere a competitivităţii sau o înrăutăţire a balanţei de plăţi.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: