sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 august, 2012

Naţiunile cu probleme din zona euro se află, în cel mai bun caz, la jumătatea drumului pentru corectarea dezechilibrelor economice, care au contribuit la criza datoriilor, anunţă agenţia Moody’s, citată de publicaţia The Telegraph.

Analiştii de la agenţia de rating au publicat un raport în care spun că “ajustările, atât la periferia, cât şi în centrul zonei euro, au avut deja loc, în unele cazuri chiar într-o mare măsură”, dar procesul este doar pe jumătate complet”.

Deşi Moody’s a remarcat un progres în echilibrul comercial al unor state şi în competitivitatea de pe piaţa muncii, guvernele nu pot să se relaxeze acum, pe drumul spre reforme.


“O comparaţie cu crizele din Suedia şi Finlanda, din anii ’90, arată că echilibrarea deficitelor acumulate de ţările de la periferie – cauzate de un comportamentul pro-cheltuire şi anti-economisire din sectorul privat, mai degrabă decât din cel public – ar putea dura încă mulţi ani de zile”, spune Moody’s.

Comparaţia subliniază şi importanţa majoră a reformelor structurale pentru atingerea unor câştiguri substanţiale.

Politicienii din ţările de la periferie încearcă să pună în mişcare economiile, pentru a genera creşterea economică de care au nevoie pentru a-şi plăti datoriile. Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au promis cel puţin 393 de miliarde de euro ajutor pentru Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, pentru a le ajuta să-şi plătească datoriile, în timp ce pun în aplicare reformele.

Moody’s a subliniat şi succesele de până acum, cum ar fi scăderea costurilor pe piaţa muncii în Spania cu 5,9% de la nivelul cel mai înalt atins până acum, în timp ce în Grecia şi Irlanda au scăzut cu 7,8% şi respectiv 13,7%.


Acest lucru a ajutat la sprijinirea exporturilor şi susţinerea productivităţii, în timp ce guvernele au redus cheltuielile pe plan intern, arată raportul agenţiei. “Competitivitatea a câştigat, la periferia zonei euro, ca rezultat al îmbunătăţirii productivităţii, bazată în special pe scăderea numărului locurilor de muncă mai degrabă decât rezultatele economice”, precizează Moody’s.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: