marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 octombrie, 2011

Democrat-liberalii care vor fi condamnaţi penal sau vor fi declaraţi de instană ca foşti colaboratori ai securităţii ca poliţie politică a regimului comunist vor fi excluşi din PDL, potrivit Codului etic al particului, adoptat, luni, de Biroul Permanent Naţional.

”Este o premieră pe scena politică românească, acest Cod etic ridică standardele de integritate la un nivel inexistent în România până acum”, a declarat vicepreşedintele PDL Monica Macovei, după BPN al PDL.

Ea a menţionat că acest Cod este un mecanism de reacţie rapidă la anumite situaţii.


”Nu tăcere, nu bâlbâială, ci decizie rapidă printr-o procedură clară, justificată, argumentată, comunicată publicului. Evident, asumată de partid”, a susţinut Macovei.

Comisia de Etică, ce va da sancţiunile, alături de BPN al PDL, este condusă de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, care este şi şef al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Fapte şi sancţiuni:

  • Excluderea din partid pentru: condamnarea definitivă şi calitatea de colaborator al securităţii
  • Suspendarea din partid pentru trimiterea în judecată. Sancţiunea nu se decide imediat, ci se aplică de către Comisia de Etică sau de BPN ale PDL.
  • Alte abateri sunt: arestarea preventivă sau trimiterea în judecată; indicii temeinice pentru comiterea unor fapte penale în special corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte de natură penală grave care afectează credibilitatea partidului şi obiectivele majore ale partidului; incompatibilităţile constatate de instanţele judecătoreşti pe baza unor decizii ale ANI; conflictul de interese până la gradul II inclusiv.
  • Abateri grave sunt şi cele referitoare la încălcarea normelor de morală publice: comportamentele nefireşti pe care le-ar putea avea un membru PDL aflat în exercitarea unor funcţii publice în spaţiul public, cum ar fi dansatul pe mese sau o altercaţie fizică cu un interlocutor.
  • Retragerea sprijinului politic din funcţiile în care persoanele au fost numite politic este o altă sancţiune cuprinsă în Codul PDL.
  • Alte sancţiuni se vor da pentru păstrarea funcţiilor în în cadrul sindicatelor de către membrii PDL, după ce aceştia au fost aleşi în funcţii publice.
  • Sancţiuni se vor da şi pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor de avere şi de interese.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: