miercuri

17 iulie, 2024

7 august, 2023

Prim-ministrul Mongoliei, Luvsannam-srain Oyun-Erdene (foto), și ministrul de Externe, Battsetseg Batmunkh, au efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii. Potrivit Vocii Americii, ultima vizită oficială în SUA a premierului Mongoliei a fost în 2018.

Premierul mongolez a avut întâlniri cu vicepreședintele Kamala Harris și cu secretarul de stat Anthony Blinken. Din declarațiile făcute la Washington de Luvsannam-srain Oyun-Erdene reiese că Mongolia va intensifica cooperarea cu Statele Unite în domeniul mineralelor rare cu aplicații de înaltă tehnologie.

În iunie, S.U.A. și Mongolia au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a consolida lanțurile critice de aprovizionare cu minerale din Indo-Pacific.

Premierul Mongoliei: ”SUA sunt Steaua noastră Polară pentru economia de piață și valori democratice“


Prim-ministrul Mongoliei a subliniat faptul că, în ciuda relațiilor delicate cu vecinii, Rusia și China, Mongolia își vede viitorul economic alături de Occident.

El a afirmat că „Statele Unite nu sunt doar partenerii noștri comerciali, ci și Steaua Polară pentru economia de piață și valorile democratice ale Mongoliei”.

Mongolia trebuie însă să abordeze cu grijă această apropiere de America, dată fiind tensiunea dintre Statele Unite și Rusia legată de conflictul din Ucraina și temerile legate de escaladarea războiului rece între Statele Unite și China, scrie și Europa Liberă.

Peste 90% din exporturile Mongoliei sunt cumpărate de China, iar țara depinde în mare măsură de portul chinez Tianjin pentru exporturile sale. Însă Mongolia speră că tehnologia va reduce această dependență, explorând posibilitatea transportului de mărfuri prin drone, în viitor.


Mongolia este un furnizor mondial de top de minerale, deținând 80 de zăcăminte diverse, inclusiv elemente de pământuri rare, cupru, fluorit, aur, fier și zinc. Rezervele de elemente de pământ rare din țară reprezintă aproximativ 16% din totalul mondial. Oyu Tolgoi, situat în regiunea Gobi de Sud a Mongoliei, este unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru și aur cunoscute din lume.

„SUA, împreună cu multe alte țări, sunt dornice să asigure o aprovizionare fiabilă cu elemente de pământuri rare și alte minerale esențiale pentru tehnologiile energetice, apărare și alte utilizări”, a declarat Tom LaTourrette, fizician al RAND Corporation. El a sugerat că guvernul american ar trebui să treacă dincolo de „încurajarea” investițiilor din sectorul privat și să le stimuleze financiar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: