Moment dificil pentru comisia Juncker, în condiţiile în care comisiile din Parlamentul European au respins – cu un vot covârşitor – comisarul sloven, fostul premier Alenka Bratusek. Aceast nu era un simpli comisar, ci vicepreşedinte, cu portofoliu uniunea energetică.
Votul de miercuri al comisiilor parlamentare a fost de 112 la 13, în urma unei audieri considerate cea mai slabă dintre toate evoluţiile membrilor echipei Juncker. Preşedintele Comisiei Europene trebuie să caute soluţii de rotire pe portoflii şi să ceară Sloveniei să nominalizeze un alt comisar.
Alenka Bratusek a fost din stat controversată şi este anchetată în ţara sa pentru copnflicte de interese, întrucât s-a nominalizat pe ea însăşi pentru Comisia Europeană, în timp ce era încă premier. A pierdut alegerile şi, implicit, conducerea guvernului, dar nominaizarea a făcut-o pe ultima sută de metri.
Înainte de votul negativ al eurodeputaţilor, Jean-Claude Juncker se aătase dispus să lupte pentru comisarul sloven, în conbdiţiile în care şi alţi membri ai echipei sale au avut probleme: Jonathan Hill a fost audiat de două ori, o acţiune fără precedent, în timp ce altor trei comisari li s-au cerut lămuriri suplimentare, prin întrebări scrise la care au avut de răspuns.
Dar este puţin probabil ca preşedintele Juncker să rişte întreaga echipă, care nu ar putea primi votul plenului PE, doar pentru a o sprijni în continuare pe Alenka Bratusek.
Presa de la Ljubliana scrie deja despre potenţiali înlocuitori ai acesteia. O variată este actualul comisar, Janez Potocnik, care putea obţine astfel al patrulea mandat în executivul de la Bruxelles.
A fost negociatorul aderării statului său cu UE, după care a devenit, pentru câteva luni în 2004, până la schimbarea Comisei, comisar pentru extindere. Apoi a avut consecutiv portofoliile pentru ştiinţă şi cercetare şi apoi de mediu.
Dacă el va fi nominalizatul, este foarte probabil ca Slovenia să păstreze postul de vicepreşedinte. Jean-claude Juncker a acordat aceste posturi foştilor premieri din echipa sa.
Alte opţiuni sunt doi eurodeputaţi, femei: Tanja Fajon, fost jurnalist, socialistă, şi Romana Jordan, dn PPE, eurodeputat încă de când ţara sa a aderat la UE.
Premierul sloven ar fi promis că îşi va face repede nominalizarea, pentru ca să existe posibilitatea respectării calendarului de validare a comisiei Barroso, 22 octombrie, în condiţiile în care noul candidat va trebui şi el audiat.
Preşedinţii grupurilor politice au joi seara o întâlnire în care vor stabili dacă audierea noului comisar va avea loc în săptămâna 13-17 octombrie.
Joc de şah în PE
Seara de miercuri a fost decisivă pentru soarta celorlalţi comisari aflţi în incertitudine şi pentru jocul de şah între grupurile politice din PE. Eurodeputaţii au votat şi cpomisarii, dar şi portofoliile şi au ţinut în şah comisia Juncker.
Spaniolul Miguel Canete, puternic controversat pentru implicarea lui în afaceri petroliere, propus acum la conducerea portofoliului energie şi acţiuni climatice a primit avizul comisiilor parlamentare. Un preţ cam mare plătit de socialiştii care l-au susţinut pe francezul Pierre Moscovici.
Francezul va fi supravegheat de colegii săi vicepreşedinţi, letonul Valdis Dombrovskis şi finlandezul Jyrki Katainen, doi foşti premieri conservatori, adepţi ai disciplinei fiscale germane.
Britaicul Jonathan Hill a primit şi el votul comisiilor, 45 pentru şi 13 împotrivă, iar eurodeputaţii au dat undă verde şi portofoliului acestuia: stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.
Situaţia ungurului Tibor Navracsics ar ptuea fi rezolvată prin scoaterea din portofoliul său a domeniului referitor la cetăţenie şi includerea lui în portofoliul comisarului grec, care are migraţia şi afacerile interne. Eurodeputaţii nu l-au respins pe reprezentantul Ungariei, dar i-au cerut lui Jean-Claude Juncker să nu îi lase acest portofoliu.