marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2011

Probabilitatea ca statul român să intre în default (încetare de plăţi) în următorii cinci ani este de 8,9%, după ce riscul pentru următoarele 12 luni a crescut de aproape două ori săptămâna trecută, de la 0,76% la 1,35%, în contextul temerilor privind economia mondială, potrivit unei analize Moody’s citată de Mediafax.

În urmă cu un an, riscul ca România să intre în încetare de plăţi într-o perioadă de 12 luni era de 1,29%, se arată într-un raport al Moody’s privind riscurile suverane. Agenţia de evaluare financiară calculează riscul cumulativ pe cinci ani în cazul României la 8,9%.

Probabilitatea de default a României a ajuns săptămâna trecută aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).


Riscul este măsurat în funcţie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency – Rata Anticipată de Default), care reprezintă o evaluare colectivă a pieţelor financiare, extrasă din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap – costul de asigurare a datoriilor), ajustată pentru un default generator de pierderi şi preţul riscului de pe pieţele fiananciare.

România avea vineri o probabilitate de default (CDS-implied EDF) de 1,35%, faţă de 0,76% cu o săptămână în urmă şi 0,8% la 9 septembrie.

Probabilitatea de default a crescut pentru multe state în ultima săptămână, notează Moody’s, fiind lovite în special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud. Până recent, acestea rămăseseră neatinse de criza datoriilor suverane din Europa. Investitorii au vândut active de pe pieţele emergente considerând că exporturile acestora, inclusiv de materii prime, vor fi afectate de criză.

Riscul ca Grecia să intre în încetare de plăţi a atins un nou maxim săptămâna trecută, de 33,64%, faţă de 29,73% cu o săptămână înainte. În următorii cinci ani, probabilitatea ca Grecia să ajungă în default este de 76%.


În Europa Centrală şi de Est, cea mai scăzută probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmată de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%), Slovenia (0,51%), Lituania (0,74%), Polonia (0,74%), Letonia (0,75%), Bulgaria (1,1%), Serbia (1,13%), România, Croaţia (1,8%) sau Ungaria (1,85%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La nivel global, Statele Unite prezintă cel mai mic risc de default, de numai 0,05%. Probabilităţi reduse de default există şi pentru Canada şi Norvegia (ambele cu 0,06%), respectiv Suedia (0,07%) şi Elveţia (0,08%).

În Europa de Vest, riscul Germaniei este de 0,11%, iar cel al Franţei de 0,32%. China, cel mai mare creditor extern al SUA şi statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume, are o probabilitate de default de 0,28%, mai mare decât cea a SUA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: