vineri

26 aprilie, 2024

1 septembrie, 2020

Declarativ, modificările aduse Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public au fost formulate pentru îmbunătățirea funcționării accesului, dar unele prevederi permit instituțiilor să refuze furnizarea de informații publice, arată APADOR-CH într-un comunicat de presă.

De asemenea, senatoarea USR Florina Presadă susține că sunt vizate schimbări „majore” ce vor restricţiona accesul cetăţenilor la informaţii.

Reacțiile vin la scurt timp după ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat proiectul de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001.


Conform proiectului, instituțiile publice nu vor mai fi obligate să furnizeze informațiile cerute de petent, într-o formă statistică, sintetizată, ci numai în forma existentă în bazele de date ale instituției.

APADOR-CH propune reformularea unor prevederi din proiect

Principala nemulțumire este legată de alineatul nou propus la art. 13 din Norme:

Informaţiile de interes public se furnizează în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică, cu respectarea legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Într-adevăr, precizează APADOR-CH, au existat situaţii în care autorităţilor/instituţiilor publice li s-a cerut, prin invocarea Legii 544/2001, să creeze situaţii statistice deosebit de complexe şi împovărătoare.


Răspunsul la aceste solicitări abuzive nu este un abuz în sens contrar, care nu ar permite accesul la date statistice/de sinteză foarte simple, pentru simplul motiv că nu fac parte dintr-o evidenţă deţinută de autoritatea/instituţia publică.

Instituțiile publice vor putea să refuze furnizarea de informații dintre cele mai banale – de exemplu câte cereri de un anumit fel au primit într-un interval de timp – pe motiv că nu dețin informația respectivă în formatul solicitat de petent, arată APADOR-CH. Adică nu au o statistică exactă a cererilor de acel fel, ci doar cererile la grămadă.

Aacest refuz ar însemna de fapt o încălcare a articolului 2 din Legea 544/2001, care spune că instituțiile publice sunt obligate să furnizeze orice informație care rezultă din activitatea proprie sau care privește activitatea proprie, atrage atenția organizația.

Pentru a preîntâmpina posibilele cazuri de refuz, generate de o interpretare restrictivă a noii modificări, APADOR-CH a transmis Guvernului o propunere de completare a articolului 13 din norme, astfel:

După alin. (2) să fie introdus un nou alineat, (3), cu următorul conţinut:

(3) În cazul în care autoritatea sau instituţia publică nu deţine datele statistice solicitate sau în forma solicitată, va comunica solicitantului toate datele brute – fără caracter statistic – pe care le deţine în legătură cu obiectul cererii de informaţii.

Florina Presadă: Modificările restrâng un drept constituțional 

Senatoarea Florina Presadă spune că proiectul conţine două modificări „îngrijorătoare”:

  • posibilitatea clasării solicitărilor de informaţii de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are acelaşi obiect
  • faptul că informaţiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate şi deţinute de autoritatea sau instituţia publică.

„Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei şti că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns. (…) Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informaţiile pe care le solicită un cetăţean, pe motiv că nu le deţine în forma solicitată”, precizează un comunicat al USR.

În opinia Florinei Presadă, membră în Comisia pentru administraţie publică, aceste două prevederi propuse „vor duce la restrângerea exercitării” unui drept fundamental, constituţional.

„E ca şi cum vom pierde o bună parte din progresul făcut în ultimii 20 de ani de luptă pentru transparenţă”, a precizat ea, adăugând că este necesar ca instituţiile să-şi transparentizeze şi accesibilizeze informaţiile, „nu să le ferească de cetăţeni”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: