luni

25 martie, 2024

5 octombrie, 2020

Datele publicate de INS pentru T2 2020 arată că veniturile românilor se apropie de 2.000 lei lunar pe persoană. Ele au fost de 5.077 lei pe gospodărie și 1.973 lei pe fiecare membru al acesteia. De reținut, veniturile bănești pe o persoană au crescut cu circa 7%, în ritm triplu față de veniturile în natură iar numărul de persoane pe familie a continuat să scadă.

Fapt semnificativ, de la o valoare medie de 2,67 persoane/familie în 2014 s-a ajuns la doar 2,57 persoane pe familie în acest an, ceea ce explică de ce procentajele anunțate oficial sunt mai mari pe persoană decât pe familie.

Edificatoare pentru sustenabilitatea ritmului de creştere a veniturilor consemnat în ultimii șase ani, este comparaţia între avansul venitului pe persoană, care s-a majorat cu 115% din 2014 încoace (în termeni nominali) şi creşterea nominală a PIB, de circa 58%.  Raportul de 2 la 1 între creșterea PIB și avansul veniturilor ar trebui să se constituie într-un semn de întrebare.


Pe fondul crizei economice declanșate de Covid, salariile și-au redus ponderea în veniturile totale de la 68,1% în T2 2019 la 67,8% în T2 2020, după ce marcaseră o creştere pronunțată în cei cinci ani anteriori, cu un plus de aproape 17 puncte procentuale (pp). În schimb, a crescut importanța relativă a veniturilor din prestații sociale (+1 pp), aflată în scădere sistematică din 2014 încoace.

Partea care revine veniturilor în natură, care a avut o tentativă timidă de revenire în anul precedent, a intrat din nou pe scădere în urma măsurilor de limitare a deplasărilor și distanțare socială (de la 7,9% la 7,6%). Reamintim că acestea ajunseseră în 2019 să mai reprezinte, ca pondere în total, mai puţin de jumătate faţă de valoarea din 2014 (14,9%).


Astfel, veniturile salariale, parțial subvenționate de stat în cazul unor locuri de muncă afectate de criză, au continuat să păstreze o pondere de peste două treimi din venituri. Împreună cu veniturile din prestații sociale au urcat spre 87% din venituri. Acestea au fost completate în natură și, ușoară creștere, din agricultură și vânzarea de active, revenită și ea pe creștere după un trend anterior de scădere.

Cheltuielile, crescute cu mâncarea, comunicațiile, locuința și băuturile alcoolice

În contextul măsurilor luate pentru combaterea Covid19, au crescut semnificativ (3,5 puncte procentuale) sumele alocate pentru alimente, ceea ce a inversat brusc un trend accentuat de scădere demarat în 2014. Ponderea cheltuielilor pentru comunicații a atins nivelul record de 6,8% din cheltuielile lunare iar facturile pentru locuință au avansat cu 0,8 puncte procentuale.

Interesant, bugetul pentru băuturi alcoolice a urcat până la 9,2% din total, valoare mult peste cea din anii precedenți, dar cele pentru sănătate au staționat la doar 5,1%.

Limitarea deplasărilor și închiderea unor magazine au condus la reduceri importante de ponderi la îmbrăcăminte și încălțăminte (-2,1pp), recreere și cultură (-2pp), hoteluri, cafenele și restaurante (-1,5 pp) și transport (-1,3 pp).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: