luni

29 aprilie, 2024

3 septembrie, 2023

Sesiunea parlamentară de toamnă începe luni, 4 septembrie, vot decisiv urmând să primească mai multe proiecte legislative importante. Printre altele, măsurile ce ar putea fi adoptate în următoarea perioadă vizează șoferii, veniturile românilor sau copiii și părinții lor.

În ceea ce privește condusul pe drumurile publice, o parte dintre modificările legislative au fost anunțate sâmbătă de premierul Marcel Ciolacu și, anterior, de ministrul de Interne, sub presiune publică după producerea tragediei de la 2 Mai. Celelalte modificări sunt semnalate de Avocatnet.

Vehicule și conducătorii lor

  • Pedepse dure pentru conducerea sub influența drogurilor sau alcoolului

Premierul a anunțat sâmbătă că deputatul Robert Cazanciuc a pregătit modificări la Codul Rutier care vizează pedepsirea aspră a șoferilor ce conduc sub influența drogurilor sau a alcoolului. E vorba de suspendarea permisului pe o perioadă foarte lungă – Marcel Ciolacu a indicat o perioadă de 10 ani, suplimentar autovehicolul urmând să fie confiscat. Măsura confiscării autovehicolului ar urma să se aplice și în cazul celor depistați că transportă droguri.

  • Pentru a putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto, șoferii vor trebui să îndeplinească o nouă condiție

Regulile reducerii, la cerere, a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul vor fi modificate, astfel încât, pe lângă condiția susținerii unui test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, șoferii ce nu sunt începători vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime doar dacă prezintă și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a generat suspendarea.

  • Apare un nou prag de viteză, pentru depășirea căruia șoferii vor risca amenzi de mii de lei și suspendarea permisului timp de șase luni

Proiectul prevede că, dacă depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere timp de șase luni și vor putea fi amendați cu până la 2.900 de lei.

  • Motocicliștii vor scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor

Legislația rutieră va fi modificată, astfel încât o obligație greu de pus în practică de către motocicliști să fie eliminată. Mai exact, cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete nu vor mai fi obligați, așa cum e acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

  • Șoferii condamnați pentru uciderea unei persoane vor putea da examen pentru un nou permis doar după cinci ani de la ieșirea din închisoare

O persoană condamnată definitiv pentru uciderea unei persoane, în condițiile în care acest lucru s-a întâmplat din cauza nerespectării legislației rutiere, nu va putea susține examen pentru obținerea permisului de conducere timp de cinci ani de la executarea pedepsei cu închisoarea sau de la momentul expirării termenului de supraveghere stabilit.

  • Candidații vor putea fi evaluați la proba practică și de examinatori autorizaţi, nu doar de polițiști, ca acum

Deoarece numărul examinatorilor de la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere este insuficient, iar asta face ca procesul să dureze foarte mult, se propune ca, pe lângă polițiști, examinator să poată fi orice persoană autorizată în acest sens.

  • Cei ce vor să devină șoferi vor învăța conducerea defensivă și regulile de prim ajutor

În cadrul pregătirii teoretice și practice pentru obținerea permisului auto, viitorii șoferi vor fi învățați inclusiv să conducă defensiv și să acorde măsuri de prim ajutor.

Venituri

  • Mai multe categorii de angajați din sănătate vor beneficia de venituri majorate

Mai exact, angajații din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase vor putea primi sporul pentru pentru condiții deosebit de periculoase. În plus, documentul mai stabilește majorări salariale pentru angajații din sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar și pentru personalul contractual din spitalele publice, altul decât cel de specialitate medico-sanitar sau auxiliar.

  • Cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de 30 de zile

Numărul concediilor medicale pe care le pot primi salariații va crește în următoarea perioadă. Mai precis, se va adăuga și unul de cel mult 30 de zile, destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap, ce se află la prima astfel de solicitare.

  • Mai mulți beneficiari ai ajutorului destinat cumpărării de calculatoare noi

Regulile acordării ajutorului financiar în valoare de 200 de euro destinat achiziției de calculatoare noi urmează să se modifice, astfel încât de banii pentru un calculator nou să poată beneficia toți copiii unei familii, nu doar unul, ca acum, iar valoarea ajutorului va crește.

  • Alocațiile pentru sprijinirea familiei se vor dubla, mai multe persoane vor putea beneficia de banii de la stat

Prin proiectul ce așteaptă votul decisiv al deputaților este propusă atât dublarea alocațiilor pe care le primesc familiile cu venituri reduse ce au copii în întreținere, cât și majorarea pragului de venituri de la care se acordă ajutorul de la stat, ceea ce înseamnă că vor exista mai mulți beneficiari ai acestuia decât în prezent.

Copii și părinți

  • Elevii din familiile cu venituri mici vor primi anual vouchere pentru ochelari de vedere

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor ce provin din familii cu venituri mici sau ai celor ce sunt în plasament vor putea să ceară un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an.

  • Distrugerea relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică

Înstrăinarea părintească, care nu este altceva decât împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice.

  • Femeile însărcinate și persoanele cu copii mici să aibă prioritate în magazine ori instituții publice și acces la locuri de parcare dedicate

Atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora, iar magazinele și instituțiile publice vor trebui să amenajeze locuri de parcare destinate acestor persoane.

  • Minorii agresori ar putea fi obligați să participe la consiliere psihologică împreună cu părinții lor

Minorii care săvârșesc agresiuni împotriva altor minori sau chiar împotriva persoanelor adulte și care nu pot răspunde penal, adică, de principiu, nu au împlinit vârsta de 14 ani, vor putea fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică. Măsura e cuprinsă într-un proiect ce a primit în această vară raport favorabil la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: