17 ianuarie, 2013

Procurorii nu vor trimite la Parlament întregul dosar de cercetare când solicită ridicarea imunității parlamentare, însă Legislativul sesizează CSM în cazul în care consideră ca neîntemeiate probele din dosar în cazul reținerii unui ales, potrivit unui proiect de modificare a statutului senatorilor și deputaților.

Proiectul aflat la Parlament, susținut de PSD și PNL, a fost prezentat presei de către deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Principalele modificări:

  • În cazul în care un parlamentar este prins în flagrant delict, în vacanța parlamentară, Biroul permanent al Camerei competente nu mai poate lua măsura revocării provizorie a reținerii pe 24 de ore a celui în cauză până la pronunțarea plenului chemat de urgență de președintele camerei respective.
  • Procurorii nu vor mai trimite la Parlament dosarul complet pentru ridicarea imunității, însă cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină ””temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată”. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate. Astfel, accesul presei la dosar va fi restrâns, înainte de trimiterea în judecată.
  • Dacă plenul Camerei competente decide că nu există temei pentru reținerea parlamentarului în cauză, hotărârea de respingere a reținerii este trimisă și Consiliului Superior al Magistraturii ”pentru a se lua măsurile care se impun”.
  • În timpul vacanței parlamentare, în caz de prindere în flagrant delict a unui parlamentar și reținere a acestuia pe 24 de ore, plenul reunit de urgență în va putea decide revoca reținerea parlamentarului în cauză, cu votul majorității parlamnatrilor prezenți la ședință, ci nu cu votul majorității tuturor parlamentarilor camerei repspective, ca în prezent. Această prevedere simplifică procedura de revocare a reținerii parlamentarilor.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: