CSM a dat luni un aviz negativ asupra majorității propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.
Dintre toate proiectele discutate, unul singur a primit aviz pozitiv, referitor la reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.
Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, care urmează să discute marți pachetul de propuneri, hotărârile luate luni în cazul propunerilor legislative de modificare ale codurilor penale.
Avizul dat de CSM este unul consultativ.
CSM are propriile propuneri
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în şedinţa de plen de luni, punctele de vedere ale Ministerului Justiției și ale Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la propunerile legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.
Un alt punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaţilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că „judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac”.
În urma discuţiilor, membrii CSM au dat, cu o singură excepție, un aviz negativ propunerilor legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.
De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.
Soluția ministrului Cazanciuc: amânarea
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de marţi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.
„Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual”, a spus Robert Cazanciuc.
Deputații se grăbesc
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în 9 iunie, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal şi de procedură penală. PNL ceruse amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.
Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.
Reprezentanţii CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.
La rândul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, arăta că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.
Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare. Senatorul PSD susţinea atunci că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a ameninţat duminică cu retragerea de la guvernare dacă PSD „modifică pe furiş” Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis declara, în 18 mai, că nu este de acord cu modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, apreciind că acestea sunt acte normative noi şi trebuie lăsate să funcţioneze un timp şi că el nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor.
Preşedintele mai declara, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gândeşte foarte serios să atace la Curtea Constituţională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal şi la cel de procedură penală.