marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2023

Fostul comisar european Mariya Gabriel, însărcinată cu negocieri politice în Bulgaria de către conservatori, a anunţat luni un compromis cu tabăra liberală în vederea formării ”unui guvern stabil” şi evitarea unor noi alegeri.

Mai exact, conservatorii și liberalii vor conduce pe rând guvernul de la Sofia, anunță AFP, citată de News.ro.

Mariya Gabriel (44 de ani), care a demisionat din postul de la Bruxelles săptămâna trecută, urmează să fie vicepremier într-un guvern condus de Nikolay Denkov (60 de ani), desemnat de către coaliţia reformatoare liberală CC/BD.


După nouă luni, Mariya Gabriel urmează să preia conducerea Guvernului.

”Am căutat o soluţie prin care să evităm pericolul real al unor noi alegeri”, a anunțat Nikolay Denkov într-o conferinţă de presă comună cu Mariya Gabriel.

Bulgaria, afectată de instabilitate politică vreme de 2 ani, a organizat la 2 aprilie al cincilea rând de alegeri legislatove în doi ani, după ce diverse formaţiuni politice bulgare au eşuat să ajungă la un acord.

În Bulgaria s-au succedat – cu excepţia unei scurte perioade liberale – numeroase guverne interimare numite de către şeful statului.


Partidul GERB (conservatori) al fostului premier Boiko Borisov, care s-a clasat primul în urma scrutinului, a desemnat-o la 10 mai pe Mariya Gabriel să găsească o soluţie, insitând asupra profilului consensual al acesteia.

Bulgaria – o ţară cu 6,5 milioane de locuitori, fragilizată de aceste turbulenţe – a amânat aderarea la zona euro în 2024. Guvernul interimar nu a propus un buget pe 2023 şi întârzie să îndeplinească demersurile necesare în vederea obţinerii integrale a fondurilor europene prin planul de relansare economic post-covid.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: