marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2022

De când Vladimir Putin a anunțat miercurea trecută mobilizarea în Rusia, prima de la cel de-al doilea Război mondial, povestka – documentul de înregimentare – a fost livrat la zeci de mii de oameni din întreaga țară.

În timp ce soții, frații și fiii își iau rămas bun de la familii înainte de a pleca să lupte în Ucraina, alții se străduie să fugă, alarmați de informațiile conform cărora unii recruți sunt trimiși direct pe front fără pregătire prealabilă.

Cei care nu fug se revoltă, iar asta îngrijorează cel mai tare propaganda de la Kremlin.

Cozi kilometrice la granițele Rusiei – Finlanda se gândește să ridice un gard, Moscova trimite blindate la granița cu Georgia


Opțiunile de plecare se reduc pe zi ce trece: biletele de avion sunt epuizate, iar unele țări vecine se pregătesc să-și închidă granițele pentru turiștii și solicitanții de azil ruși.

Recent, autoritățile de frontieră din Finlanda, Georgia, Kazahstan sau Mongolia s-au plâns de cozi uriașe la granițe. Imaginile din satelit, făcute publice de compania Maxar Technologies, arată cozi kilometrice de mașini la granița Rusiei cu Mongolia.

Președintele Kazahstan, în trecut un aliat al lui Putin, a anunțat că îi va proteja pe cetățenii ruși care fug de război și a condamnat din nou invazia rusească.

Cozi de până la 8 km sunt și la granița cu Finlanda, context în care, scrie Politico, autoritatea vamală a cerut ridicarea de urgență a unui gard. Săptămâna trecută, în Finlanda au trecut 17.000 de ruși, cu 80% mai mulți decât cu o săptămână înainte. Statistica nu îi cuprinde pe cei care au ocolit punctele de frontieră.


Cozi lungi se semnalau și la granița cu Georgia, dar acolo și-au făcut luni apariția blindate rusești, trimise pentru a descuraja plecările.

Un tânăr mobilizat de Putin se auto-incendiază

Un tânăr s-a autoincendiat în oraşul Reazan, situat la sud-est de Moscova, urlând că ”nu vrea să se ducă pe front”. Tânărul, care a fost mobilizat, s-a dus în parcarea autogării din oraş, s-a stropit cu un lichid inflamabil şi şi-a dat foc.

Publicaţia independentă Novaia Gazeta, care a difuzat imagini înregistrate de camere de supraveghere, scrie că victima are arsuri pe 90% din suprafaţa corpului şi că a urlat, că ”nu vrea să se ducă pe front”.

”Stătea în drum, lângă autobuze. A luat foc şi a început să strige că nu vrea să se ducă în operaţiunea specială din Ucraina. Toate hainele i-au ars. Poliţia a venit imediat şi l-a luat. A venit și o ambulanţă”, declară un martor site-ului YA62.ru.

Novaia Gazeta scrie că 54 de centre de înrolare militară şi clădiri administrative au fost incendiate de la începutul războiului, dintre care 17 în ultimele cinci zile.

Propaganda s-a speriat: Tovarăși comandanți, nu supărați poporul

Principalul propagandist pro-Kremlin, Vladimir Soloviov, și șefa postului RT, Margarita Simonian, au început să se plângă la televizor de erorile comise în procedura de mobilizare, mai ales că oamenii au început să se revolte.

Imagini din Dagestan, acolo unde femeile au pus pe fugă un polițist venit să disperseze o manifestație anti-mobilizare:

Potrivit Daily Best, Vladimir Soloviov a avertizat: „Toți cei chemați la arme au telefoane și nu vor rămâne tăcuți. Dacă li se înmânează lucruri proaste, dacă nu au căști, veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O să vă spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii… Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta. Tovarăși comandanți, nu este momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Margarita Simonian a transmis un mesaj pentru cei care au plecat din țară pentru a nu fi încorporați: „Drum bun… Țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo. Banii vi se vor termina și atunci va trebui să vă întoarceți”.

Șefa RT și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea noilor recrutați cu echipamente, tehnologie și produse de bază și a propus cei bogați să contribuie la efortul de război – o idee care a luat amploare în presa de stat rusă.

Ea a declarat: „Avem mulți astfel de oameni în țara noastră. În acest moment, ei trebuie să își împartă averea cu cei care au fost mobilizați și cu familiile lor… Cunosc personal sute, sute de oameni care nu ar sărăci dacă ar face asta… Scrieți-mi, sunați-mă, toată lumea știe numărul meu… Haideți să creăm un front unit.”

Kremlin recunoaște în premieră erori comise la mobilizare

Kremlin a recunoscut marți că s-au făcut greșeli în eforturile de a mobiliza rezerviștii armatei ruse pentru a lupta în Ucraina, pe fondul opoziției publice tot mai mari.

„Există cazuri când decretul este încălcat”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, adăugând, potrivit BBC, că „toate erorile vor fi corectate”.

Dmitri Peskov a mai spus că nu cunoaște nicio decizie de a închide granițele Rusiei și de a impune legea marțială în țară.

Rapoartele din presa rusă au sugerat anterior că acest lucru ar putea fi făcut pentru a împiedica potențialii recruți să evadeze în străinătate.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: