vineri

26 aprilie, 2024

9 iulie, 2023

Cu câteva zile înaintea summitului NATO din 11-12 iulie, președintele Volodimir Zelenski a efectuat un turneu în state din estul Europei, pentru a obține sprijin privind invitația de începe procesul de aderare la Alianță.

Turneul are loc în condițiile în care SUA se opune admiterii Ucrainei în NATO înainte de încheierea conflictului, poziție exprimată foarte clar de președintele SUA, Joe Biden, vineri.

Președintele american a declarat că există unanimitate în alianță privind acceptarea Ucrainei în NATO acum, în timpul conflictului. „De exemplu, dacă s-ar face acest lucru, și vorbesc serios, suntem pe deplin angajați în fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Biden, citat de CNN.


Potrivit liderului american, acesta este un angajament pe care și l-au luat țările, în ciuda circumstanțelor. „Dacă există un război, atunci suntem cu toții în el”, a adăugat Biden. „Am fi în război cu Rusia dacă lucrurile ar fi așa”.

„Nu cred că sunt pregătiți pentru aderarea la NATO”, a mai spus lideurl de la Casa Albă.

În compensație, SUA au anunţat vineri un nou ajutor militar în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei, în valoare de peste 800 de milioane de dolari. Printre tipurile de armament aprobate se află și muniţie cu fragmentaţie, armament interzis în peste 100 de țări, dar acceptat de Rusia, care n-a semnat tratatul de proliferare a acestora.

La Sofia, Zelenski i-a ținut o lecție de geopolitică președintelui Radev

Turneul a început joi, cu o vizită în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu administrația Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina.


De asemenea, a avut și o întâlnire cu Rumen Radev, în care Volodimir Zelenski l-a criticat pe președintele bulgar pentru tonul foarte moale cu privire la invazia rusă, relatează Politico. Liderul ucrainean a respins ferm sugestia lui Radev privind o soluție diplomatică, subliniind că Moscova a lansat un război de distrugere împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări.

”De asemenea, vreau să vă spun că oricât de multă muniție are armata dumneavoastră, nu va fi suficientă pentru a lupta cu Federația Rusă. Nu ai o armată rea, oamenii tăi sunt buni, dar nu ar fi suficient să lupți împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dăm (arme – n.red.) ca să ne apărăm și ca războiul să nu vină la ușa ta. Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel. Nu puteți susține Rusia și echilibrul pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; astea sunt scopurile lor. Mă înțelegi?”, i-a explicat Volodimir Zelenski președintelui Rumen Radev.

Recep Tayyip Erdogan: Ucraina „merită” să adere la NATO

Turneul s-a încheiat în Turcia, unde președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Ucraina merită să adere la NATO, dar l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să intre în discuții de pace cu Moscova.

„Nu există nicio îndoială că Ucraina merită să devină membră a NATO”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă comună cu Zelenski la Istanbul, dar a adăugat că „ambele părți ar trebui să se întoarcă la discuțiile de pace”.

El a mai anunțat că președintele rus Vladimir Putin va efectua luna viitoare prima sa vizită în Turcia de când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina în urmă cu 500 de zile și vor discuta despre schimburi de prizonieri.

În afara garanțiilor de securitate oferite de NATO, cei doi au mai discutat despre prelungirea Acordului cerealelor cu Rusia şi au semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul industriilor strategice. Documentul prevede promovarea cooperării în industrii şi tehnologii strategice între companiile din cele două țări, prin sprijinirea proiectelor existente şi demararea unora noi..

„Închei o zi aglomerată în Turcia. Negocierile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-au referit la coordonarea poziţiilor privind Formula de pace, la summitul NATO, garanţiile de securitate şi Iniţiativa cerealelor. De asemenea, au fost discuţii privind reconstrucţia Ucrainei şi contracte în domeniul apărării”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Telegram.

Zelenski, la Praga: „Ce este ideal pentru noi? Vrem să fim invitați în NATO”

La Praga, liderul de la Kiev s-a întâlnit cu președintele țării, Petr Pavel, și premierul Petr Fiala.

În discuțiile cu Petro Pavel, Zelenski a mulțumit pentru sprijinul acordat până acum de Cehia, din punct de vedere militar și umanitar și a transmis că Ucraina se bazează în continuare pe sprijinul administrației de la Praga atât în implementarea formulei ucrainene de pace, cât și în combaterea dezinformării și propagandei rusești. Din ianuarie până în mai, cehii au furnizat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate de transport de trupe și 16 vehicule de apărare aeriană, transmite DPA.

Subiectul principal l-a constituit însă sprijinul pentru aderarea la NATO. „Ce este ideal pentru noi? Vrem să fim invitați în NATO”, a spus Volodimir Zelenski după întâlnirea cu președintele ceh Petr Pavel. Este timpul ca alianța militară a țărilor vestice să își demonstreze unitatea, a spus președintele ucrainean, care a amintit că unele state continuă să ia în considerare și poziționarea Rusiei.

Petr Pavel, fost general NATO, a susținut că Ucraina ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu alianța imediat după încheierea războiului. „Acesta este și pentru securitatea noastră, este pentru stabilitatea regională și prosperitatea economică”, a subliniat Petr Pavel.

Șeful statului ceh a adăugat că țara sa va susține, de asemenea, ca negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să înceapă încă din acest an.

Cu premierul ceh, s-a decis ca Cehia să livreze în curând elicoptere Ucrainei. De asemenea, Praga va participa la pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16. „Republica Cehă oferă Ucrainei elicoptere și 100.000 de unități de muniție”, a spus Fiala, la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei.

Prim-ministrul Republicii Cehe a mai adăugat că țara sa va participa la pregătirea piloților, inclusiv pe avioanele de luptă F-16 și va transfera și simulatoare, astfel încât piloții să se poată antrena direct în Ucraina.

Slovacia, printre puținii aliați care au livrat Ucrainei avioane de luptă

În Slovacia, Zelenski a discutat cu Zuzana Caputova, cu prim-ministrul Ludovit Odor și cu președintele Consiliului Național, Boris Kollar, despre situația de pe linia frontului în războiul dintre Ucraina și Rusia, despre sprijinul militar concret și despre integrarea euro-atlantică a Ucrainei

Slovacia a fost un susținător puternic în ceea ce privește ajutorul militar și sprijinul acordat Ucrainei în timpul conflictului și este unul dintre puținii aliați care au furnizat avioane de luptă Kievului, predând 13 avioane MiG-29 din epoca sovietică la începutul acestui an.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: