8 iulie, 2023

Președinții Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan au semnat vineri un Memorandum de înţelegere în domeniul industriilor strategice. Documentul prevede promovarea cooperării în industrii şi tehnologii strategice între companiile din cele două țări, prin sprijinirea proiectelor existente şi demararea unora noi.

”În timpul vizitei de lucru a preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski în Republica Turcia, în prezenţa şefului statului ucrainean şi a preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan, a fost semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul industriilor strategice între Ministerul Industriei Strategice din Ucraina şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Republica Turcia”, anunţă Preşedinţia de la Kiev.

Memorandumul a fost semnat de ministrul industriilor strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamîşin, şi de ministrul industriei şi tehnologiei din Turcia, Mehmet Fatih Kacir.


Printre domeniile de cooperare se numără:

  • dezvoltarea capacităţilor şi oportunităţilor pentru fabricarea de vehicule autonome, în special de vehicule aeriene fără pilot;
  • creşterea producţiei de diferite tipuri de UAV;
  • cercetare şi dezvoltare în domeniul sistemelor autonome, spaţiului şi altor sectoare tehnologice ale industriilor strategice ale celor două ţări;
  • alte cooperări tehnice necesare dezvoltării industriilor strategice.

Comenzile pentru dronele Bayraktar au explodat după invadarea Ucrainei – România a contractat 18

Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au devenit vitale în războiul din Ucraina, iar atât Kievul, cât și Moscova și-au exprimat încă de anul trecut interesul de a dezvolta linii de producție a acestor aparate. În cele din urmă, Kievul și Ankara au stabilit construirea unei fabrici în Ucraina.

România a semnat în aprilie un contract de achiziție pentru 18 drone Bayraktar, în valoare de 321 de milioane de dolari (290 de milioane de euro). Anunțul a fost făcut de ambasadorul Turciei la București.

„Această țară prietenoasă, vecină la Marea Neagră și aliată a NATO, adaugă Bayraktar TB2 la arsenalul său”, a scris pe Twitter diplomatul, Ozgur Kivanc Altan.


România și-a anunțat pentru prima dată intenția de a cumpăra dronele în august anul trecut.

Aparatele și-au dovedit eficiența în Libia și Azerbaidjan, apoi în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a distruge sistemele rusești de apărare aeriană, pentru a aproviziona convoaiele și multe altele.

Dronele fabricate de Turcia au o autonomie de zbor de până la 27 de ore, deplasându-se cu o viteză de peste de 200 de kilometri pe oră. Dronele Bayraktar pot transporta patru rachete ghidate cu laser, potrivit constructorului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: