fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Interviu Răzvan Atim – UiPath / A rata acum digitalizarea și automatizarea înseamnă a merge împotriva curentului

de Cristian Grosu , 6.9.2020

(Textul de mai jos reprezintă fragmente din interviul apărut în CRONICILE Curs de Guvernare  – publicație exclusiv print, cu un conținut diferit de cel al cursdeguvernare.ro – al cărui număr 93 tocmai a apărut.

Despre sumarul numărului 93 al CRONICILOR, precum și despre alte detalii privind publicația UN LINK AICI.
Ce sunt CRONICILE – UN LINK AICI.
Redacția)

***

Pentru România a venit momentul (adică „ceasul al doisprezecelea”) care o constrânge pur și simplu la digitalizare și automatizare: criza Covid, alături de creșterea competiției și riscul de-a fi incompatibil cu lumea din jur, reclamă implementarea unei strategii care să înceapă mai întâi cu administrația. Pentru că mediul privat are grijă singur să țină pasul pentru a rămâne în piață.

Răzvan Atim, managerul general al operațiunilor UiPath în Europa de Est, explică, alături de sursa succesului companiei, cum poate trece România, în fine, la un alt nivel. Sau – cine știe? – poate chiar într-o altă ligă.

*

CRONICILE:
Domnule Atim, UiPath a ajuns la 10 miliarde capitalizare. Ce speră, de fapt, investitorii, de banii ăștia?

Răzvan Atim:
În primul rând, faptul că am trecut prin cinci runde de investiții consistente spune că UiPath este foarte atractivă, potrivit unor criterii pe care le urmăresc investitorii: capacitatea de creștere și creșterea în sine, numărul de clienți, viziunea de viitor și proiecția în viitor a tehnologiei. Valoarea adăugată în viitor pe care poate s-o genereze această tehnologie și UiPath în sine și competența și capacitatea de a evolua tehnologic.

CRONICILE:
Dincolo de bani, există tehnologia UiPath. În ce constă ea?

Răzvan Atim:
RPA înseamnă, în engleză „robotic process automation”. În română, dacă am traduce mot à mot, ar însemna „automatizarea de procese repetitive de business cu ajutorul roboților software”.

Ca explicație – cel mai mic proces repetitiv, fără valoare de judecată umană: să zicem că ai un Excel, care are zece mii de linii și zece coloane. Din fiecare celulă din acel Excel, tu trebuie, ca angajat – ăsta-i jobul tău, să iei fiecare celulă cu informație despre numele companiei, cont bancar, numele proprietarului, e-mail, telefon ș.a.m.d., datele aferente pe fiecare coloană în parte, pe fiecare linie în parte, să le pui într-o aplicație. Presupune să iei copy-paste, mecanic, toate celulele alea, să le transpui în formatul aferent, într-o aplicație, să zicem, web. Te loghezi într-un cont și acolo creezi, pentru fiecare din aceste intrări, un profil separat, pentru fiecare companie. Chestiunea asta, neproductivă pentru om și care mănâncă o grămadă de timp, e o muncă mecanică. Robotul UiPath execută automat toți pașii ăștia umani. La un volum de zece mii de linii, un robot este în stare să completeze tot task-ul ăsta, să ia celulă cu celulă, atenție, în câteva secunde. Asta, ca exemplu foarte ușor de înțeles.

Ca exemplu – am lucrat la baza de date pentru șomajul tehnic, pe ordonanța de urgență din pandemie. O implementare de succes la ANPIS – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, unde procesul consta în șapte pași: practic, se depuneau niște documente de către cetățeni, pe o platformă on-line, pentru obținerea ajutorului de șomaj, conform unei ordonanțe de guvern, 30. Din momentul în care omul depunea cererea pe site-ul respectiv, către instituție, robotul lua toate documentele, le punea în foldere separate, cu numele cetățeanului, din fiecare în parte extrăgea datele care trebuiau, mai departe, procesate în cadrul instituției, pentru validare, și omul, din toți pașii ăștia pe care-i făcea, doar valida plata, la final. În cazul în care lipseau documente din ce depunea cetățeanul, robotul venea cu feedback și spunea: mai este necesar documentul respectiv.

CRONICILE:
Câți oameni lucrează în toată lumea la softurile, la progamele, la toată tehnologia UiPath?

Răzvan Atim:
Compania a început în România. Este un motiv de mândrie națională și chiar trebuie să fim mândri de succesul acestei companii. În lume, tradițional, am fost asociați cu România, cu București, unde am avut primul și principalul centru de dezvoltare de produs, cercetare pe tehnologie, unde se adună cazurile, există o echipă de produs care face o strategie pe implementare. În România avem centre de produs la București și la Cluj. Apoi, am mai deschis după investițiile primite și interesul pieței americane un centru de cercetare în Bellevue, în SUA. Și în Bangalore, India.

Toată prezența noastră globală numără circa 3.000 de oameni.

(………………………………………………….)

CRONICILE:
Suntem în plină dezbatere, catalizată ș
i de pandemie, despre digitalizarea, tehnologizarea, automatizarea proceselor, îndeosebi în zona instituțiilor publice și a administrației. Pe de altă parte, avem mai multe tentative de a construi strategii, de a găsi unghiul potrivit de abordare a problemei.

Ce credeți că lipsește unei strategii românești, din cele pe care le tot auzim, ca să și iasă?

Răzvan Atim:
Pandemia a schimbat paradigma și percepția. Acum chiar nu mai avem de ales, ar însemna să mergem împotriva curentului – ăsta e momentul bun pentru o schimbare care să fie acceptată de toată lumea.

De altfel, din partea Uniunii Europene, a Comisiei Europene, există finanțări serioase, deci banii n-ar fi o problemă.

Pe de altă parte, există o grămadă de talent local, care s-ar putea ocupa foarte bine de nișa automatizărilor. Dar, din păcate, nu prea investește nimeni în tinerii ăștia. Deci ei mor sau exportă tot felul de servicii, sau pleacă afară.

De aceea automatizarea trebuie să fie percepută ca un driver. De ce? Ca să faci automatizare cu UiPath, de exemplu, de business, de procese de business, fie în sectorul public, fie în sectorul privat, fie în enterprise, trebuie să-ți aranjezi un pic procesele.

Ce înseamnă asta? Să creezi infrastructura de care să te legi. Căci nu se va mai putea continua așa. Adică tu nu poți să arzi niște etape, să zici: vreau să beneficiez de automatizare, dar tu ai sisteme de operare din Windows XP sau aplicații de acum 20 de ani. Nu mai funcționează așa. Ca să evoluăm, trebuie să investim: efort și bani.

(………………………………………………………)

CRONICILE:
Dacă ar fi, de exemplu, să fiți întrebat de un ministru, de un prim-ministru, de un guvern: care sunt trei pași pe care ar trebui să-i facă niște politici publice pentru a stimula ecosistemul ăsta de IT-iști, tehnologi etc – ce le-ați zice? 

Răzvan Atim:
Un set de astfel de politici, eu tot de investiția asta, anunțată acum, din partea Uniunii Europene și a Comisiei Europene îl leg. Pentru că noi contribuim și, aici, o să menționez că, prin Camera de Comerț Americană, am făcut, împreună cu ei, o strategie de transformare digitală a României.

Noi suntem contribuitori pe ce înseamnă transformare digitală, inteligență artificială, automatizare, la nivel de Parlament European, de Comisie Europeană. Consultanți, efectiv, ne-am poziționat ca atare și suntem acolo cu literă de lege aproape.

Dar, atenție, repet: depinde de capacitatea nostră, a României, de prioritățile pe care le stabilim și de retenție de talent. Noi vindem și, tradițional, suntem legați de a vinde IT și capacitate IT în afara țării. Dacă noi reușim să capitalizăm competențele de IT locale, software, tehnologie, hardware, toate lucrurile astea coroborate și să aplicăm pe ele, vom reuși. Ce înseamnă să aplicăm? Degeaba vorbești generic, dacă tu nu-ți planifici niște priorități. Esențialul este să începi undeva și să ai continuitate, în toată nesiguranța asta politică.

(………………………………………………….)

***

Interviul integral poate fi citit în nr. 93 al revistei CRONICILE Curs de Guvernare. 

Sumarul numărului 93 al CRONICILOR, precum și despre alte detalii privind publicația – UN LINK AICI.
Ce sunt CRONICILE – UN LINK AICI. 

(CRONICILE Curs de Guvernare: un ghid de navigare prin istoria vremii tale)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.9.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Comerțul, singurul sector în care managerii anticipează o creștere a activității economice în următoarele trei luni

Vladimir Ionescu

Managerii din industrie, construcții și servicii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției, potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Național… Mai mult

Stiri

Profitul Registrului Auto Român va scădea până la 107 mil. lei în 2020 – buget rectificat

Adrian N Ionescu

Registrul Auto Român (RAR) estimează o scădere de 9,5% a veniturilor totale, până la 401,8 milioane lei, şi cu peste 16,1% a profitului, până la… Mai mult

Stiri

O instanță a suspendat interdicția de descărcare a aplicației TikTok

Iulian Soare

Un judecător din Statele Unite (Carl Nichols, de la o instanță din Washington) a suspendat ordinul prin care administraţia Trump interzicea descărcarea aplicaţia chineză TikTok.… Mai mult

Stiri

Un mort a câștigat alegerile de la Deveselu – alegătorii l-au votat cu bună știință. Alegerile se repetă

Razvan Diaconu

Primarul comunei Deveselu, din Olt, Ion Aliman, mort în 17 septembrie, din cauza COVID-19, ”a câștigat” alegerile locale 2020. Oamenii au mers cu lumânări la… Mai mult

Stiri

Alegeri locale 2020 – învingătorii marilor orașe

Razvan Diaconu

Pe măsură ce devin disponibile rezultatele parțiale apar și surprizele alegerilor locale: Nicolae Robu a pierdut alegerile locale pentru Primăria Timișoarei în favoarea candidatului USR-Plus,… Mai mult

Stiri

Harta politică a alegerilor locale: cine a câștigat Consiliile Județene, structura noului Consiliu General al Capitalei

Razvan Diaconu

La președinția consiliilor județene, PSD are reprezentanți în 20 de județe, PNL a câștigat în 17, iar UDMR în patru. La alegerile locale din 2020… Mai mult

Stiri

A căzut baronul Oprișan – Cătălin Dumitru Toma (PNL) a câștigat șefia CJ Vrancea

Razvan Diaconu

Cătălin Dumitru Toma (foto), senator PNL, va fi noul președinte al Consiliului Județean Vrancea, anunță Digi 24. Funcția de președinte CJ Vrancea a fost ocupată… Mai mult