joi

25 aprilie, 2024

22 martie, 2011

România va participa cu 207 oameni – ofiţeri, subofiţeri şi ofiţeri de Stat Major – şi cu fregata „Regele Ferdinand”, la misiunea NATO din Libia – a anunţat marţi seară preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a luat această decizie.

Misiunea românească constă în patrulearea într-un perimetru din Marea Mediteraneană pentru a asigura respectarea embargoului asupra armamentului, impus Libiei de comunitatea internaţională.

Costurile operaţiunilor pe care România le va efectua în cadrul misiunii NATO în Libia se ridică iniţial la 4,5 milioane de euro pentru trei luni de misiune, bani care vor fi alocaţi de guvern şi deblocaţi cât mai curând, astfel ca echipajul românesc să fie gata în maiximum 30 de zile.


Decizia CSAT şi, mai ales, decizia ca operaţiunile din Libia să fie coordonate de NATO explică tăcerea României de la declanşarea atacurilor de către coaliţia internaţională împotriva regimului de la Tripoli, tăcere întreruptă duminică seară de preşedintele Băsescu, care a declarat că România va acţiona numai odată cu NATO.

Fregata „Regele Ferdinand” este una din cele două fregate achiziţionate în 2004 de către România, de la armata britanică, şi modernizate prin controversatul la acea vreme contract cu firma BAE Systems. Este nava amiral a marinei militare române.

Replica prezidenţială pentru Crin Antonescu şi pentru analiştii politici

Traian Băsescu as ţinut marţi seară să-i dea o replică şi lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL afirmase marţi că şeful statului a pierdut oportunitatea de-a se alinia alături de Franţa, Marea Britanie şi SUA împotriva regimului lui Gaddfi. Băsescu i-a amintit lui Antonescu că, în 2007, PNL cerea retragerea trupelor româneşti din Irak, astfel încât remarca liderului liberal este „nelalocul ei”.

Alături de Crin Antonescu, au mai fost admionestaţi şi analiştii politici care acreditează ideea că atacul asupra Libiei are ca miză petrolul acestei ţări, petrol pe care liderii ţărilor care au declanşat operaţiunile împotriva lui Gaddafi ar fi pus ochii. „Am observat că foarte mulţi analişti, politicieni şi destui alţi oameni care apar la televizor pun acţiunea coaliţiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi atracţia pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare. Marii beneiciari ai resurselor petroliere din Libia sunt aceste ţări, deci n-au nevoie de război pentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia a fost pentru protecţia populaţiei împotriva unui lider politic care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea rămâne şeful acelui stat” – a spus Băsescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: