Unificarea sistemului de administrare a persoanelor fizice cu cel al persoanelor juridice se numără printre prioritățile ANAF din noua strategie de informatizare a instituției, care cuprinde 14 puncte și care ar urma să fie făcută publică luna viitoare, a anunțat miercuri Mirela Călugăreanu (foto), președintele ANAF, în cadrul conferinței „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro.
”Am finalizat de curând strategia de informatizare a ANAF care cuprinde 14 proiecte importante. O parte din ele pot genera efecte încă din cursul anului 2020, iar altele se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Am să vă dau cu titlu de exemplu migrarea sistemului de administrare a creanțelor fiscale la persoane juridice pe bază centrală pentru că aceasta este o problemă de ani de zile a administrației fiscale din România, unificarea sistemului de administrare a persoanelor fizice cu cel al persoanelor juridice și, dar nu în ultimul rând, dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic integrat de analiză de risc și nu numai, pe care noi îl numim platforma Big Data. E clar că acest program se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Călugăreanu.
O altă prioritate pentru ANAF este înființarea unei direcții generale de analiză de risc, precum și finalizarea unei analize interne cu privire la GAP-ul de TVA care să fie folosită pentru o mai bună coordonare a activității de inspecție fiscală, care se face în acest moment ”empiric, generând risipă de energie și resurse”.
Fiscul mai analizează sistemul de control fiscal, acesta urmând a fi reconstruit pe două paliere: controale de prevenție și îndrumare și verificarea cazurilor complexe, unde există risc de evaziune.
Alte proiecte menite să îmbunătățească activitatea instituției vizează pregătirea profesională a personalului, reoperaționalizarea scannerelor din vămi și înființarea unui consiliu consultativ, organism din care fac parte reprezentanți ai mediului academic și ai mediului privat.