fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Mircea Băsescu – arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de influență

de Sorin Negoiţă 20.6.2014

Tribunalul Bucureşti a decis vineri seara că Mircea Băsescu va sta în arest preventiv în următoarele 30 de zile. Decizia este executorie dar nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii anticorupţie acuză că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui pentru a fi credibil în faţa lui Florin Anghel când spunea că ar putea interveni la magistraţi în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă de omor.

Din referatul procurorilor

“Ambii inculpaţi s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile”, au scris procurorii în referatul trimis instanţei.

Potrivit documentului citat, Mircea Băsescu, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică lui Florin Anghel într-una din discuţiile înregistrate că “el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, “ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor”.

Procurorii mai arată că, audiat în calitate de suspect, Marian Căpăţână a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la Florin Anghel, în două tranşe, însă a susţinut că această sumă reprezenta un împrumut, “fără a fi nevoit să plătească dobândă, să garanteze în vreun fel împrumutul sau să stabilească un termen de restituire a sumei împrumutate, practic în condiţii dezavantajoase şi riscante pentru împrumutător”.

“Toate acestea în condiţiile în care, conform propriei declaraţii, Căpăţînă Marian Adrian era numai un consătean al familiei A., fără să aibă vreo relaţie apropiată cu vreunul din membrii acestei familii, despre care ştia că se ocupă cu cămătăria”, potrivit documentului citat.

Mai mult, procurorii spun că Marian Căpăţână a acceptat să primească prima tranşă de bani, de 250.000 de euro, “după ce bancnotele au fost verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziţie de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian”.

Anchetatorii au mai arătat că Marian Căpăţână a susţinut “o declaraţie vădit nesinceră, prin intermediul căreia a încercat să deturneze obiectul anchetei prin inducerea în eroare a organelor judiciare, atât cu privire la existenţa propriei infracţiuni, cât şi cu privire la infracţiunea de care este acuzat inculpatul Băsescu Mircea”.

Anchetatorii arată, în documentul citat, că faptele săvârşite de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, dincolo de “gravitatea inerentă unei infracţiuni de corupţie, au un grad de pericol deosebit”.

Acest grad de pericol este “dat de cuantumul semnificativ al sumei de bani remise de denunţător şi primite de cei doi inculpaţi şi de scopul urmărit de inculpaţi, respectiv punerea în libertate sau condamnarea la o pedeapsă ridicol de mică a unei persoane judecate pentru tentativă la omor şi cercetată în numeroase alte dosare penale care au ca obiect infracţiuni grave şi foarte grave”, au precizat anchetatorii.

Procurorii vorbesc, în referat, şi despre “perseverenţa inculpatului Băsescu Mircea”, care, luând în calcul posibilitatea de a nu putea obţine rezultatul dorit la o instanţă care încă nu s-a pronunţat, era hotărât să obţină o soluţie favorabilă la instanţa superioară în grad.

Acuzaţiile

Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a fost reţinut joi seara, după ce a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Mircea Băsescu, că ar fi primit 250.000 de euro “în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru Sandu Anghel (zis ”Bercea Mondial”), adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, potrivit comunicării oficiale a DNA.

Cum a izbucnit scandalul

Presupusul trafic de influenţă făcut de Mircea Băsescu a ajuns în spaţiul public săptămâna trecută, când Pavel Abraham a apărut în scandalul dintre fratele preşedintelui şi familia Anghel.

Avocatul Pavel Abraham a depus pe 13 iunie, la DNA Constanţa, o plângere conţinând acuzaţii de trafic de influenţă aduse lui Mircea Băsescu.

Plângerea a fost înregistrată în numele fiului şi ginerelui lui “Bercea Mondial” – Florin Anghel şi Marius Constantin, ca reacţie la plângerea depusă împotriva lor, de Mircea Băsescu, şi apoi arestarea lor preventivă.

Cei doi sunt cercetaţi pentru şantaj, întrucât i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, pentru a nu dezvălui informaţii compromităţoare despre acesta şi familia sa.

Înregistrările: Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro

Avocatul Abraham a anunţat săptămâna trecută depunerea, în numele clienţilor săi, Florin Anghel şi Marius Constantin, a unor înregistrări ce ar proba acuzele de trafic de influenţă şi le promitea jurnaliştilor respectivele înregistrări audio şi video.

Secvenţe din aceste înregistrări filmate cu o cameră ascunsă au fost difuzate miercuri seara de către postul Antena 3, iar din conţinutul lor reiese că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro de la fiul şi ginerele lui “Bercea Mondial”, pentru a-l scăpa pe acesta de o condamnare foarte grea.

Printre altele, în discuţii, fiul lui Sandu Anghel insistă pe lângă Mircea Băsescu ca acesta să facă presiuni asupra fratelui său ca să-l scape pe Sandu Anghel.

Mita totală, potrivit înregistrărilor, ar fi fost de un milion de euro, şi ar fi fost dată, mai multor persoane, prin Marian Căpăţînă, fost preşedinte PDL Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, unde locuia familia Anghel.

Joi dimineaţă, într-o declaraţie făcută la Constanţa, Mircea Băsescu a spus că nu a luat niciun ban pentru eliberarea lui “Bercea Mondial”.

“Aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum”

F.A.: Hai să vedem cum îl scăpăm pe tata.

M.B.: Măi, trebuie să… trebuie să …

F.A.: Trebuie.. Când mai trebuie mă nene că uite că l-au condamnat.

M.B.: Eu asta şi doream să se ajungă la…

F.A.: Să-l condamne?

M.B.: Să-l condamne la un an.

(…)

F.A.: Ştii că matale mi-ai zi că îl condamnă la 10 luni sau la un an, nu mi-ai zis matale aşa?

M.B.: Nu ţi-am zis eu aşa?

F.A.: Şi ia uite la cât l-au condamnat.

M.B.: Păi aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum şi gata. Era toată lumea mulţumită. Şi presa, şi politicienii.

F.A.: Păi ai văzut că şi presa a sărit şi a zis că prea mult i-a dat lu Bercea… Dar stai puţin. Matale când te duci acuma ultima oară la Traian, când pleci la Traian?

M.B.:Sper să mă duc sâmbătă, duminică.

Condamnare de 8 ani şi 9 luni

Sandu Anghel, poreclit “Bercea Mondial”, a fost trimis în judecată, în 2011, pentru că l-a înjunghiat pe un nepot. Marea parte a înregistrărilor apărute acum sunt făcute după februarie 2012, când Sandu Anghel a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, pentru tentativă de omor calificat. Din acel moment au început presiunile asupra lui Mircea Băsescu, întrucât promisiunea acestuia ar fi fost, potrivit înregistrărilor, ca “Bercea Mondial” să scape cu perioada petrecută în detenţie. “Aşa era mersul făcut”, să rămână cu numai an de închisoare, spune Mircea Băsescu, la un moment dat, în înregistrări.

Pe 20 mai, anul acesta, Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la 8 ani şi 9 luni de închisoare, de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Preşedintele: Între varianta fratelui şi cea a justiţiei, cred în adevărul justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o apariţie televizată de la Cotroceni, că nu a făcut niciodată vreo intervenţie în justiţie şi că nu va face nici pentru protejarea fratele său, precizând că “între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele” alege consolidarea justiţiei.

“Niciodată nu am avut cu fratele meu Mircea vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care cel din urmă le avea”, a spus Traian Băsescu, care a adăugat: “Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, nu în cea a fratelui meu. Nu pentru că nu cred în fratele meu, ci pentru că într-o societate democratică adevărul este cel al justiţiei”.

“Vă asigur că nu voi face niciun fel de intervenţie, la nicio instituţie a statului, pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major şi, dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă, ca orice cetăţean, în faţa legii. Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele aleg consolidarea justiţiei”, a mai spus şeful statului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.6.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunță că își depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost învins de premierul Florin… Mai mult

Europa

Criza diplomatică dintre China şi Canada s-a încheiat după eliberarea şefei Huawei

Vladimir Ionescu

Criza diplomatică dintre China şi Canada, survenită după ce cea dintâi a deţinut doi cetăţeni canadieni drept răspuns la arestarea directoarei financiare a Huawei de… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea confirmă că va participa, alături de Florin Cîțu, la reuniunea cu preşedintele Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), anunţă că va participa luni la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der… Mai mult

Stiri

Aripa Florin Cîțu preia conducerea PNL

Razvan Diaconu

  Florin Cîţu este câştigătorul alegerilor interne din PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din voturile valabil exprimate. Ludovic Orban a… Mai mult

Stiri

USR PLUS insistă: exclus să revenim la guvernare cu Florin Cîţu premier

Razvan Diaconu

USR PLUS şi-a reiterat sâmbătă poziţia luată printr-o decizie unanimă şi anume că nu poate reveni la guvernare cu Florin Cîţu premier. “Această decizie nu… Mai mult

Europa

Angela Merkel – un ultim apel pentru susţinerea candidatului CDU Armin Laschet

Iulian Soare

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele “viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul unor… Mai mult

Stiri

Noapte “de foc” la spitalul de boli infecţioase din Iaşi cu pacienți Covid

Razvan Diaconu

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una “de foc” la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a declarat managerul instituţiei, dr. Florin… Mai mult