Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a fost reţinut joi seara, după ce a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă.
Procurorii anticorupţie îl acuză pe Mircea Băsescu, că ar fi primit 250.000 de euro „în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru Sandu Anghel (zis ”Bercea Mondial”), adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, potrivit comunicării oficiale a DNA.
Mircea Băsescu va fi prezentat vineri instanţei, cu cerere de aprobare a arestării preventive pentru 30 de zile.
Vă prezentăm integral comunicatul DNA, care conține și învinuirile:
În perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Concret, în ordonanța de reținere se menționează următoarele:
La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.
Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.
Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.
Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București”.
Cum a izbucnit scandalul
Presupusul trafic de influenţă făcut de Mircea Băsescu a ajuns în spaţiul public săptămâna trecută, când Pavel Abraham a apărut în scandalul dintre fratele preşedintelui şi familia Anghel.
Avocatul Pavel Abraham a depus pe 13 iunie, la DNA Constanţa, o plângere conţinând acuzaţii de trafic de influenţă aduse lui Mircea Băsescu.
Plângerea a fost înregistrată în numele fiului şi ginerelui lui “Bercea Mondial” – Florin Anghel şi Marius Constantin, ca reacţie la plângerea depusă împotriva lor, de Mircea Băsescu, şi apoi arestarea lor preventivă.
Cei doi sunt cercetaţi pentru şantaj, întrucât i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, pentru a nu dezvălui informaţii compromităţoare despre acesta şi familia sa.
Înregistrările: Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro
Avocatul Abraham a anunţat săptămâna trecută depunerea, în numele clienţilor săi, Florin Anghel şi Marius Constantin, a unor înregistrări ce ar proba acuzele de trafic de influenţă şi le promitea jurnaliştilor respectivele înregistrări audio şi video.
Secvenţe din aceste înregistrări filmate cu o cameră ascunsă au fost difuzate miercuri seara de către postul Antena 3, iar din conţinutul lor reiese că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro de la fiul şi ginerele lui “Bercea Mondial”, pentru a-l scăpa pe acesta de o condamnare foarte grea.
Printre altele, în discuţii, fiul lui Sandu Anghel insistă pe lângă Mircea Băsescu ca acesta să facă presiuni asupra fratelui său ca să-l scape pe Sandu Anghel.
Mita totală, potrivit înregistrărilor, ar fi fost de un milion de euro, şi ar fi fost dată, mai multor persoane, prin Marian Căpăţînă, fost preşedinte PDL Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, unde locuia familia Anghel.
Joi dimineaţă, într-o declaraţie făcută la Constanţa, Mircea Băsescu a spus că nu a luat niciun ban pentru eliberarea lui „Bercea Mondial”.
“Aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum”
F.A.: Hai să vedem cum îl scăpăm pe tata.
M.B.: Măi, trebuie să… trebuie să …
F.A.: Trebuie.. Când mai trebuie mă nene că uite că l-au condamnat.
M.B.: Eu asta şi doream să se ajungă la…
F.A.: Să-l condamne?
M.B.: Să-l condamne la un an.
(…)
F.A.: Ştii că matale mi-ai zi că îl condamnă la 10 luni sau la un an, nu mi-ai zis matale aşa?
M.B.: Nu ţi-am zis eu aşa?
F.A.: Şi ia uite la cât l-au condamnat.
M.B.: Păi aşa era tot mersul făcut: să-l condamne cât a stat până acum şi gata. Era toată lumea mulţumită. Şi presa, şi politicienii.
F.A.: Păi ai văzut că şi presa a sărit şi a zis că prea mult i-a dat lu Bercea… Dar stai puţin. Matale când te duci acuma ultima oară la Traian, când pleci la Traian?
M.B.:Sper să mă duc sâmbătă, duminică.
Condamnare de 8 ani şi 9 luni
Sandu Anghel, poreclit “Bercea Mondial”, a fost trimis în judecată, în 2011, pentru că l-a înjunghiat pe un nepot. Marea parte a înregistrărilor apărute acum sunt făcute după februarie 2012, când Sandu Anghel a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, pentru tentativă de omor calificat. Din acel moment au început presiunile asupra lui Mircea Băsescu, întrucât promisiunea acestuia ar fi fost, potrivit înregistrărilor, ca “Bercea Mondial” să scape cu perioada petrecută în detenţie. “Aşa era mersul făcut”, să rămână cu numai an de închisoare, spune Mircea Băsescu, la un moment dat, în înregistrări.
Pe 20 mai, anul acesta, Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la 8 ani şi 9 luni de închisoare, de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
“Bercea Mondial”, din dubă: Kovesi a luat un milion, prin şofer
În urmă cu două zile, dosarul a fost transferat la Bucureşti, de la Constanţa, iar miercuri seara au apărut înregistrările.
Miercuri dimineaţa, Mircea Băsescu a anunţat că a fost chemat la Bucureşti, la DNA, în calitate de suspect. Conform noului Cod de procedură penală, această calitate echivalează cu declanşarea urmăririi penale.
Înaintea sa au sosit toţi ceilalţi implicaţi în dosar, unii aduşi din arest: Sandu Anghel, fiul său – Florin Anghel, ginerele – Marius Constantin, şi intermediarul – Marian Căpăţînă.
Sandu Anghel a refuzat să dea orice declaraţie procurorilor, însă a ţinut o scurtă “conferinţă de presă”, din dubă, înainte de intrarea în sediul instituţiei. El le-a spus jurnaliştilor că mita totală ar fi fost de două milioane de euro, din care un milion ar fi fost daţi procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, prin şofer.
Ar mai fi primit bani şi preşedinta ICCJ – Livia Stanciu, şi liderul PDL – Vasile Blaga, potrivit declaraţiilor făcute din dubă de Sandu Anghel.
Premierul: Preşedintele ar trebui să-şi dea demisia, pentru a apăra ideea de independenţă a justiţiei
Premierul Victor Ponta a declarată că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, şi al familiei Bercea Mondial. El a adăugat că poate fi luată în calcul şi suspendarea lui Băsescu dacă s-a implicat în acest caz.
„Este momentul în care însuşi reşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii”, a spus Victor Ponta.
Preşedintele: Între varianta fratelui şi cea a justiţiei, cred în adevărul justiţiei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o apariţie televizată de la Cotroceni, că nu a făcut niciodată vreo intervenţie în justiţie şi că nu va face nici pentru protejarea fratele său, precizând că “între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele” alege consolidarea justiţiei.
“Niciodată nu am avut cu fratele meu Mircea vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care cel din urmă le avea”, a spus Traian Băsescu, care a adăugat: „Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, nu în cea a fratelui meu. Nu pentru că nu cred în fratele meu, ci pentru că într-o societate democratică adevărul este cel al justiţiei”.
„Vă asigur că nu voi face niciun fel de intervenţie, la nicio instituţie a statului, pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major şi, dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă, ca orice cetăţean, în faţa legii. Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele aleg consolidarea justiţiei”, a mai spus şeful statului.
Avocatul Pavel Abraham
Generalul în rezervă Pavel Abraham, secretar de stat în Guvernul Adrian Năstase, a fost şef al Poliţiei Române, iar în utlimii ani înainte de a se pensiona şi de a intra în avocatură (în 2008), a condus Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
El a fost implicat în câteva scandaluri, atât cât a fost poliţist, cât şi după ieşirea din sistem.
Cotidianul “Adevărul” scria în 2009 că Pavel Abraham a primit neînceperea urmăririi penale în ancheta care îl viza pe Ştefan Dinu, zis Fane Căpăţână, un interlop celebru încă celebru în perioada aceea, care a încercat să mituiască un poliţist. Pavel Abraham “le- a explicat anchetatorilor că a fost contactat de Fane Căpăţână, care i-a povestit că este implicat într-o cauză penală la Poliţia Ilfov şi i-a cerut să verifice dacă este adevărat”, scria “Adevărul”.
Mircea Băsescu – 9 ani de problemele politice și de imagine cauzate fratelui Traian
Iunie 2005. Preşedinte la acea dată a Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică afirmă că firma fratelui preşedintelui Traian Băsescu datorează peste 530 de milioane de lei la bugetul de stat. Potrivit lui Mugur Ciuvică, Mircea Băsescu nu îşi plătea impozitul pe profit.
Reacţia preşedintelui Traian Băsescu: A solicitat instituţiilor statului să aplice legea şi în cazul firmei A.M.C.CROS SRL Constanţa, administrată de fratele său şi şi-a cerut public scuze “pentru cele întâmplate”. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei anunţă, după câteva zile, că Mircea Băsescu a plătit la Trezoreria Constanţa datoriile şi penalităţile aferente ale firmei la care este acţionar.
Martie 2007. Preşedintele Traian Băsescu acuză că pe piaţa de energie există “o mafie care are conexiuni în Guvern” şi critică preţurile de monopol practicate de firme precum Energy Holding. În acest context, presa relatează că firma Plusfood, administrată de Mircea Băsescu, cumpără energie de la Energy Holding.
Reacţia preşedintelui Traian Băsescu: A declarat că a aflat din presă că firma condusă de fratele său cumpără energie ieftină.Întrebat despre respectivul contract, Traian Băsescu afirmă: „ Întrebaţi-l pe el! Nu îmi raportează ce face.”
August 2009. Presa publică informaţia conform căreia Mircea Băsescu deţine 30% dintre acţiunile unei firme care s-ar ocupa cu trafic de arme. Suplimentar, asocierea lui Mircea Băsescu în Defense, Security and Intelligence CO – Desintco SRL este prezentată ca un conflict de interese al lui Traian Băsescu, dat fiind că şeful statului conduce CSAT.
Reacţia preşedintelui Traian Băsescu: A cerut public fratelui său să se retragă din firma în care acesta era asociat cu fiica unui director în Ministerul Economiei şi cu un fost locţiitor al Departamentului Armamente din MapN. Preşedinţia preciza într-un comunicat că societatea respectivă nu a fost implicată în contracte militare. Preşedintele Traian Băsescu afirma, a doua zi, că dacă fratele său mai intră într-o firmă dubioasă s-ar putea să nu mai candideze. Şeful statului a adăugat că este extrem de greu să se apere de “propriul frate”.
Ianuarie 2010. Revista Next din Taiwan a relatat că Mircea Băsescu este suspectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză, destinată distrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea acesteia către Angola.
Preşedintele Traian Băsescu nu a avut o reacţie oficială pe această temă.
Ianuarie 2010. Mircea Băsescu intră pe lista cumetrilor lui Bercea Mondialu’, alături de magistraţi, politicieni şi personaje cheie din administraţie. Copilul botezat de fratele preşedintelui este o fetiţă, Renata Doiniţa, şi este fata fiicei lui Bercea Mondial- Formaţia.
Preşedintele Traian Băsescu nu a avut o reacţie oficială pe această temă.
Mai 2011. Traian Băsescu se interesează cum a ajuns nepoata sa, Raluca, să fie parteneră într-o firmă cu fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, arestat în dosarul privind contrabanda şi spăgile din Portul Constanţa. Preşedintele şi-a sunat fratele şi l-a întrebat de fiica sa. “Nu era normal să mă întrebe ce face nepoata sa, în ce firmă este ea cu Mironescu?”, povesteşte presei Mircea Băsescu.
Septembrie 2011. Bercea Mondial este apărat la Curtea de Apel Craiova, unde s-a judecat recursul făcut de Parchet împotriva măsurii de eliberare din arestul preventiv dictată de Tribunalul Olt în favoarea interlopului Sandu Anghel, de avocatul, Şerban Calafus, băiatul avocatului familiei Mircea Băsescu. La întrebarea dacă l-a convins onorariul sau faptul că l-a rugat Mircea Băsescu, Şerban Calafus a spus: „Şi, şi”. După gafa făcută de fiu, avocatul Sorin Calafus a încercat să clarifice lucrurile. El a povestit pentru „Adevărul” cum a ajuns să-l apere pe Bercea Mondial: „A venit familia lui la Constanţa, la noi, şi a spus că doreşte «cel mai bun avocat». Asta se întâmpla în urmă cu o lună. Şi apoi chezaş a fost Mircea Băsescu”.
Preşedintele Traian Băsescu nu a avut o reacţie oficială pe această temă.
Septembrie 2012. Pe numele fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost deschis un dosar de evaziune, la Braşov. În acest caz, el este acuzat că a prejudiciat statul român cu aproximativ 22 milioane lei. În rechizitoriul DIICOT apare o convorbire telefonică înregistrată de către procurori în care fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, şi fratele preşedintelui Mircea Băsescu, vorbeau despre cum poate fi ajutat un prieten al acestuia din urmă:
“Mircea Băsescu: Da’. Ce facem cu prietenul meu?
Sorin Blejnar: Stăm pe loc tot aşa. Tot cum a fost, aşa rămâne.
Mircea Băsescu: Aoleu! Nasol!
Sorin Blejnar: E mai bine pentru el şi pentru noi! S-au complicat lucrurile!”
Preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicio reacţie oficială pe această temă.
Traian Băsescu l-a întâlnit o dată pe Bercea Mondial
Preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria Băsescu, au participat, în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti.
Traian Băsescu a asistat la un spectacol de dansuri şi muzică ţigănească, fiind luat la un moment dat de câţiva tineri şi dus pe scenă, unde a dansat alături de ei.
Preşedintelui i-a fost reproşat ulterior faptul că s-a întâlnit acolo cu Bercea (supranumit la vremea respectivă Mondialu’), cu care, împreună cu soţia, a dansat.