joi

18 aprilie, 2024

15 mai, 2013

Scăderea consumului și prețului la electricitate ar putea pune sub semnul incertitudinii oportunitatea extinderii programului nuclear al României, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a subliniat, însă, că Guvernul susține construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă. Între timp, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, discută în China pentru investiții la Cernavodă.

”Aceste scăderi ar putea să pună sub semnul incertitudinii oportunitatea continuării programului nuclear. Economia va avea o evoluţie care va necesita creşterea consumului de electricitate. Există voci care spun că România nu ar avea nevoie să-şi extindă programul nuclear”, a spus Vosganian, la o conferință pe teme energetice.

”Într-adevăr, semnalele ultimei perioade arată că economia românească nu şi-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOM a înregistrat o anumită scădere, care va continua la nivelul consumului şi care ar putea să pună sub semnul incertitudinii lansarea unor reactoare”, a mai spus ministrul Economiei.


Varujan Vosganian a sublinit, însă, că el ezită să accepte astfel de teorii, iar Guvernul susține investițiile în energie nucleară.

”Eu am o ezitare în ceea ce priveşte acceptarea unor astfel de viziuni. Economia românească va avea o evoluţie care va necesita o creştere a consumului de energie electrică. Cred că locul unei sporiri a producţiei de energie electrică este adecvat. Guvernul are întreaga susţinere pentru utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice şi facem loc acestor investiţii printre marile investiţii pe care le vom face în perioada următoare”, a mai afirmat ministrul Economiei, la simpozionul NucInfo Day.

Ministrul delegat pentru Energie discută în China pentru investiții la Cernavodă

Între timp, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, aflat în China, a discutat cu ministrul adjunct al Comerţului de la Beijing, Zhong Shan, posibile investiții chineze pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

,,Proiectele vizate – Tarniţa Lăpuşteşti, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, modernizarea termocentralelor reprezintă elemente cheie pentru sistemul energetic naţional. Mizăm pe atractivitatea acestor proiecte pentru care companiile chineze şi-au exprimat deja interesul”, a spus Niță.


Ministrul delegat pentru Energie participă la Congresul Internaţional pentru Energie Nucleară de la Beijing.

În anul 2008, Guvernul Tăriceanu, cu tot cu Vosganian ministu al Economiei, a semnat un parteneriat cu o serie de companii pentru ionvestiții în consruirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În 2010, însă, 4 companii – CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (Franţa) şi RWE (Germania) – s-au retras din proiect.

În prezent, doar trei companii – Nuclearelectrica, ArcelorMittal Galaţi şi Enel (Italia) – au mai rămas în consorțiul Energonuclear, care încearcă să facă ionvestiția de la Cernavodă, însă Guvernul are nevoie și de alți investitori.

Investiția este estimată la un necesar de 6,5 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: