miercuri

25 mai, 2022

Ministrul Transporturilor: Cred că metroul spre Otopeni poate fi gata un an mai devreme, în 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2016

sorin-buseMinisterul Transporturilor va demara până la începutul lunii noiembrie licitaţia pentru extinderea magistralei 5 de metrou pe secţiunea Eroilor-Iancului, urmând ca lucrările să fie finalizate cel mai probabil în 2021, a declarat duminică ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, la un eveniment organizat de Metrorex

Oficial, tot în 2021 va fi finalizată și linia 6, spre Otopeni, însă ministrul speră ca lucrările să poată fi terminate cu un an mai repede, astfel încât să fie îndeplinită și una dintre cerințele FIFA pentru ca România să poată găzdui câteva meciuri ale Euro 2020.

Întrebat de jurnalişti dacă magistrala de metrou spre Otopeni va fi deschisă până în 2020, ministrul Transporturilor nu a exclus aceaastă variantă.


“Cred acest lucru, deoarece întârzierile de la magistrală au fost remediate. Până în luna iunie a acestui an nu s-a lucrat pe niciun şantier, şi la niciun metrou. Pe ordonanţa 7 pe 2016 s-au deblocat toate aceste proiecte pe care eu le-am preluat,  şi cele de metrou inclusiv”,  a spus Sorin Buşe.

Însă atât ministrul, cât şi directorul general al Metrorex, Marin Aldea, au repetat că termenul oficial rămâne 2021. 

Bucureştiul va găzdui peste patru ani patru dintre meciurile Campionatului European de Fotbal, Euro 2020, iar în dosarul de candidatură, Federaţia Română de Fotbal a inclus angajamente ale autorităţilor române privind realizarea, până la începutul competiţiei, a unei linii de metrou până la aeroport şi a unei legături pe autostradă între Bucureşti şi vestul Europei.

Niciuna dintre aceste promisiuni nu va fi respectată, în condiţiile în care atât metroul dintre Capitală şi aeroport, cât şi autostrada Bucureşti-Nădlac – cu tronsonul cheie Piteşti-Sibiu aflat abia în stadiul de realizare a studiului de fezabilitate – au termene de finalizare în 2021. 


În schimb, lucrările la primul tronson al magistralei 5 de metrou, Drumul Taberei – Eroilor, sunt în prezent în stadiu avansat, iar termenul de finalizare este jumătatea anului viitor, a declarat săptămâna aceasta directorul tehnic al Metorex, Ionel Oprea.

„Vom demara până la începutul lunii noiembrie procedura de licitaţie pentru proiectare secţiunii a doua a magistralei 5 de metrou. Vorbim de Eroilor – Piaţa Iancului. Această procedură va dura şase luni – nouă luni, apoi licitaţia propriu-zisă. Apoi va veni perioada de proiectare, iar apoi va fi perioada de construcţie de 36 de luni”, afirmă ministrul Buşe, citat de News.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit termenelor înaintate de către ministru, lucrările la al doilea tronson al magistralei 5 ar putea fi finalizate în circa cinci ani.

„Este foarte probabil ca în 2021 să avem  nu numai magistrala 6, ci şi magistrala 5 extinsă. Lucrările la magistrala 5 extinsă ar putea începe în 2019. Estimăm că doi ani ar dura partea aceasta de licitaţii şi proiectare”, a mai spus ministrul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: