luni

22 aprilie, 2024

23 octombrie, 2016

vlad voiculescuLegea vaccinării, aflată acum în pregătire, va fi asumată de întregul guvern, a declarat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat la Digi24.

„Susţin vaccinarea şi susţin importanţa vaccinurilor. Avem legea vaccinării, pe care o avem în pregătire şi care o să fie disponibilă public în următoarele săptămâni. Vă voi putea spune decizia pe care a luat-o Guvernul în integralitatea sa. Cu siguranţă e o decizie pe care trebuie să ne-o asumăm ca Guvern”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă susţine obligativitatea vaccinărilor, Voiculescu a precizat: „Poziţia mea e următoarea: trebuie cel puţin să iei o decizie informată, dacă nu vrei să îţi vaccinezi copilul, minimul pe care ţi-l poate cere statul este să iei o decizie informată, să fii dispus să iei toate informaţiile despre riscurile şi beneficiile vaccinurilor şi să iei o decizie informată”.


Rămâne de văzut dacă reglementarea va conține și sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor, măsură cerută de mai mulți speicaliști în domeniu.

La finalul lunii septembrie, Avocatul Poporului a cerut explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie.

„Avocatul Poporului solicită, între altele, Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din luna aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, în vederea reglementării la nivel de act normativ a situaţiei ce face obiectul sesizării din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului”, anunța comunicatul instituției.

Solicitarea a venit în contextul epidemiei de rujeolă – anul acesta s-au înregistrat peste 700 de cazuri de rujeolă (de 100 d eori mai multe decât anul trecut) și 4 decese din această cauză.

Rata de vaccinare cu ROR scade de la an la an


Vaccinul ROR a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținându-se o perioadă de timp peste 95% (ținta OMS).

Din 2010, valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2015 la 85,8% (doza I) și la 67% (doza a-II-a):

acoperire-vaccinala

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Scăderea e cauzată într-o oarecare măsură și de scăderea încrederii în beneficiile vaccinării, ceea ce face ca tot mai mulți părinți să refuze vaccinarea, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: