20 septembrie, 2022

Ministrul Alexandru Rafila afirmă că, în conformitate cu ”practica de la nivel european”, CNAS ar putea și ar trebui să gestioneze costurile unor programe aflate acum în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

”Dacă, inițial, erau foarte clar tranșate lucrurile legate de prevenție, care ar trebui să fie în responsabilitatea Ministerului Sănătății, lucrurile se schimbă. Până la urmă, CNAS, în calitate de finanțator al accesului la servicii medicale pentru pacienți, cred că trebuie să contribuie, este interesată de controlul costurilor.

Exemple extrem de simple: vaccinarea, o chestiune extrem de cunoscută, accesul pacienților cu diferite tipuri de afecțiuni, cu boli cronice, sau prevenirea unor boli prin vaccinarea sezonieră pot face obiectul unor decontări de către CNAS, nu exclusiv să discutăm despre programele de vaccinare la Ministerul Sănătății. Nu e ceva nou, se practică la nivel european…” afirmă ministrul Sănătății.


Declarația a fost făcută în cadrul conferinței cu tema „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată marți la ASE de CursDeGuvernare.

Telemedicina, o prioritate

Ministrul Sănătății a amintit marți și de adoptarea unui act legislativ referitor la finanţarea serviciilor de telemedicină.

Potrivit ministrului, va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor din acest domeniu.

„Avem acum un act legislativ legat de posibilitatea de a finanţa servicii de telemedicină. Cred că lucrurile sunt pe repede înainte. Încă din cursul acestui an, începutul anului viitor, va exista o foarte mare deschidere pentru extinderea serviciilor de telemedicină, mai ales că discutăm tot timpul despre accesul pacienţilor la servicii de sănătate, pe de o parte.


Pe de altă parte, discutăm și de deficitul de resurse umane în anumite zone şi este clar că telemedicina este unul dintre răspunsurile normale, coerente.

Mai mult, există şi o strategie la nivelul OMS. Regiunea europeană a organizaţiei promovează o astfel de politică de extindere a accesului la servicii de telemedicină”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Normativele de personal trebuie adaptate

Întrebat dacă Ordinul 1124 din 2010 (referitor la personalul tehnic și administrativ din Sănătate) ar putea să fie regândit, Alexandru Rafila afirmă că vechile normative de personal din domeniul medical trebuie adaptate noilor realităţi.

„Oricine ar fi ministrul Sănătății nu poate spune că se opune unui mecanism mai eficient…. Important să înţelegem: normativele de personal – fie că discutăm despre cel medical sau despre alte categorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Sănătăţii – trebuie adaptate realităţii. Vedem că sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc.

Probabil, în viitor o să ajungem şi la o zonă de flexibilizare a secţiilor de spital. Aceste secţii, în mod tradiţional, au un anumit număr de paturi şi deservesc exclusiv pacienţi cu anumite tipuri de patologii. Trebuie ca ele să devină flexibile, să se adapteze nevoilor de servicii medicale dintr-un anumit moment.

Este clar că aceste normative de personal- destul de vechi, trebuie şi ele adaptate realităţilor”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Conferința integrală și intervenția ministrului Alexandru Rafila pot fi urmărite în format video AICI-LINK.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: