Se impune o resetare completă a structurilor din MAI și ea va începe cu județul Constanța, unde Inspectoratul va fi desființat și înlocuit cu un model organizațional dezvoltat printr-un proiect-pilot ce va fi extins ulterior la nivelul întregii țări, a anunțat luni ministrul Cătălin Predoiu.
„Voi începe resetarea din județul Constanța și o voi extinde în toată țara. În Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani. (…) Găsim în Constanța toate formele de criminalitate și cauzele cer și de precaritatea educației civice”, a declarat ministrul Predoiu, după prezentarea Raportului Corpului de control referitor la neregulile ce au dus la uciderea a doi studenți într-un accident auto provocat de un tânăr drogat.
Raportul a fost folosit, a reprezentat ministrul, ca „baza politico-administrativă” pentru o schimbare cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţii Române.
(Citește și: „Poliția română, un nou scandal – tânărul drogat care a ucis cu mașina două persoane fusese prins cu droguri în autoturism„)
Măsurile anunțate de ministrul Predoiu pentru județul Constanța:
- Reorganizarea de sus până sus a IPJ Constanța. Întreaga structură organizatorică va fi regândită.
- Desființez IPJ și îl vom regândi pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea.
- Noua organigramă va fi adoptată în jurul datei de 15 octombrie, până atunci va fi conducere interimară
- Noul IPJ Constanța va fi un proiect-pilot care va fi model pentru celelalte IPJ-uri, la nivelul municipiului București și în fiecare județ.
„Practic, desfiinţez inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională, adaptată la realitatea infracţională din teren. Pentru a avea o şansă în lupta cu criminalitatea, aceşti oameni care zi de zi se luptă cu ea trebuie puşi într-un context organizatoric complet diferit, echipaţi corespunzător, inclusiv cu mijloace logistice. Această nouă structură operaţională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialişti de care dispunem în ţară în materie de combatere a criminalităţii, dar voi solicita şi un aport extern de expertiză de la ţări partenere, strategi, experţi în structuri de forţă care combat criminalitatea”, a spus ministrul, care se așteaptă ca în 45 de zile organigrama de la Constanța să fie finalizată.
Alte măsuri de urgență:
Evaluarea IJP-urilor
De asemenea, Cătălin Predoiu a solicitat Consiliului Superior din MAI întrunirea de urgență și realizarea unei analize, în termen de 60 de zile, privind funcționarea poliției în fiecare județ, cu accent pe problematica pregătirii profesionale a cadrelor și a eficienței fiecărei conduceri a fiecărui inspectorat județean de poliție.
Evaluarea poliției locale
Ministrul a mai invitat autoritățile teritoriale de ordine publică (poliția locală etc.) să emită un raport extraordinar asupra eficienței unităților teritoriale de poliție, care să fie făcut public, așa cum prevede expres legea.
Propuneri de modificare a legislației
Testarea natidrog la obținerea permisului de conducere și înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă legislația în domeniu.
Militarizarea instituțiilor de învățământ ale MAI
Ministrul a mai anunțat intenția de militarizare a tuturor instituțiilor de învăţământ ale MAI şi regândirea Agenţiei Naţionale Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România.
Ministrul de Interne a anunţat reorganizarea unităţilor de învăţământ ale MAI, Academia de Poliţie şi a şcolii de agenţi de poliţie a Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, centrele de pregătire şi aplicarea statutului cadrelor militare la nivelul tuturor acestor instituţii de învăţământ.
”În concret, intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”, a spus Predoiu.
Posibila testare antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în anumite condiții
Minsitrul a stabilit o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Dezvoltării, Familiei, Muncii şi Departamentului pentru românii de pretutindeni, pentru a stabili un mecanism de combatere a consumului de droguri în școli.
”Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bulling-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a spus el.
Ministrul a mai menţionat ”analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.
Raportul privind accidentul din 2 Mai – declanașarea cercetării prealabile pentru neglijență în serviciu împotriva inspectorului șef al IPJ Constanța; cel vizat a demisionat luni
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, că, în urma raportului Corpului de Control privind tragedia rutieră de la 2 Mai, s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa.
„Raportul propune următoarele măsuri: declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile abilitate de lege faţă de inspectorul şef de Poliţie Judeţeană Constanţa”, a spus Predoiu, după preznetarea raportului Corpului de Control al ministrului referitor la accidentul produs în stațiunea 2 Mai, în care doi studenți au fost uciși de un șofer drogat în vârstă de 19 ani.
Predoiu a adăugat că şeful IGPR va analiza şi dispune cu privire la declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a discuţiilor cu şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege, pentru mai mulţi lucrători de poliţie – un comisar şef de poliţie, adjunct al IPJ Constanţa, şeful Serviciului Rutier al IPJ Constanţa şi şeful Poliţiei Mangalia.
Ministrul a mai spus că, în cursul zilei de luni, şeful IPJ Constanţa, Constantin Adrian Glugă, şi-a înaintat raportul privind încetarea exercitării funcţiei.
„În concluzie, voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul şi îl voi transmite Parchetului”, a adăugta ministrul, citat de Agerpres.
****
2 răspunsuri
În România nerespectarea legii a devenit normalitate. Atunci când cineva respecta legea, pare ciudat, lumea aproape îl jignește, îl insultă, îl batjocorește. Situația infracțională este scăpată de sub control. Îți este frică să mergi pe stradă atât pe jos, cât și cu mașina. Noaptea ai interzis din cauza tinerilor beți sau drogați, bătăile între interlopi au devenit obișnuință, femei abuzate sunt pe toate drumurile, copii nesupravegheați pierd nopțile pe străzi.
Totul pleacă de la lipsa educației. Atât a tinerilor și a copiilor dar și a părinților. Mai ales a părinților.
Două întrebari:
1. Cand desființati structura asta stufoasa, ineficienta numita MAI & IGP unde coruptia e instituționalizata iar legaturile mafiote blochează aplicarea legii?
Cand reînființăm alte structuri?
2
Despre scolile MAI:
Cum se va face selectia cadrelor care sa scoata polițiști de elita capabili sa combata fenomenul infractional?
Tot pe pile, neamuri, cunoștinte si relatii avand in vedere ca un spatiul public circula ipoteza ca majoritatea politistilor sunt rubedenii de genul: fiul, nepotul, nepoata chestorului, colonelului W?
😎
Merci,
Dacă citiți.