Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, potrivit unei declaraţii făcute de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, pentru agenţia MEDIAFAX.
Ministrul a convocat o şedinţă de analiză la ora 16:00 cu transportatorul Transgaz şi cu producătorii de gaze OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, şi a cerut Transgazului să solicite explicaţii de la Gazprom.
„Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri”, a declarat Răzvan Nicolescu.
Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, ministrul a declarat că nu se ştie sigur dacă este vorba de o defecţiune tehnică pe traseu sau despre reducerea livrărilor de la Gazprom, ca urmare a noilor sancţiuni impuse Federaţiei Ruse de către UE.
De asemenea, Răzvan Nicolescu a explicat că această diminuare a volumului primit de la Gazprom nu afectează România, iar populaţia nu va resimţi nici măcar efectele celui mai pesimist scenariu pe relaţia cu Rusia, doearece au fost luate măsurile necesare pentru o astfel de situaţie, iar importurile noastre sunt foarte mici.
Producţia de gaze zilnică a României este în această perioadă de 30 milioane metri cubi, în timp ce importurile sunt nesemnificative, de 0,5 milioane metri cubi, a explicat Răzvan Nicolescu.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Oficiali ruşi au anunţat în ultimele zile că Federaţia a pregătit noi măsuri de retorsiune faţă de sancţiunile UE, dacă acestea vor intra în vigoare.
Sancţiunile UE împotriva Rusiei au intrat vineri în vigoare, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Sunt vizate 15 companii ruse şi alte 24 de persoane cărora li se va aplica interdicţia de călătorie în spaţiul UE şi le vor fi îngheţate activele pe care le deţin în spaţiul european.
Sancţiunile sunt îndreptate împotriva producătorului de arme Kalaşnikov şi a companiilor energetice, Rosneft şi diviziile Gazprom implicate în industria petrolieră, dar şi împotriva unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.
Gazprom a redus livrările de gaz spre Europa
După Polonia, care a anunţat joi o reducere a livrărilor de gaz de către Gazprom, şi Austria şi Slovacia au sesizat aceeaşi situaţie.
Cele două ţări au constatat o scădere a cantităţii de gaz rusesc cu 15% în cazul Austriei şi cu 10%, în cazul Slovaciei. Toate cele trei ţări europene au inversat fluxurile şi furnizează Ucrainei gaz, după ce compania rusă a sistat alimentarea ţării vecine, în vara acestui an.
Referitor la livrările în Austria şi Slovacia, Gazprom susţine că desfaşoară lucrări de întreţinere la conducte şi la facilităţile de stocare, înainte de venirea iernii.
Este însă un avertisment deloc subtil al Moscovei transmis ţărilor europene, în contextul acestor noi sancţiuni.
În plus, Rusia a anunţat intenţia de a răspunde măsurilor punitive ale Europei cu unele similare. După lansarea ideii de a închide spaţiul aerian rus pentru zborurile companiilor occidentale şi interdicţia la importul de produse alimentare şi alimente, Moscova a anunţat joi că are în vedere interdiţii la importul de anumite maşini sau produse din industria uşoară.