13 ianuarie, 2021

Salariul minim va fi indexat cu 3,1%, în şedinţa de guvern de miercuri, iar pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei, a declarat, marţi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan (foto).

„Salariul minim va fi indexat mâine (miercuri), în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei”, a declarat Raluca Turcan, marți seara, la DigiTV, citată de Agerpres.

Ministrul muncii consideră că a fost găsită „o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a explicat Raluca Turcan.


Pe de altă parte, sindicaliştii din administrația publică afiliaţi Federaţiei PUBLISIND organizează, miercuri, un miting în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi alte acţiuni similare în faţa prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj, potrivit Agerpres.

Federaţia PUBLISIND include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS.

Legile încurcate ale pensiilor

Cât priveşte pensiile, ministrul Muncii, Raluca Turcan a promis că indexarea lor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a precizat când.

„Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (…) Când vom lua decizia vă vom spune”, a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ”cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel”.


Pe de altă parte, ministrul Muncii a invocat contradicțiile dintre două legi ale pensiilor: Legea 263, „veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a spus că această lege ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei.

„Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor”, a susţinut Raluca Turcan.

Reforma pensiilor

Ministrul Muncii a mai spus că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea și „subiectul pensiilor scos din disputa politică”.

Guvernul caută „o variantă de abordare a pensiilor (speciale – n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor”, a spus Raluca Turcan.

În acest moment sunt 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu şi că există pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei, potrivit datelor prezentate de Raluca Turcan.

Cea mai mare pensie de serviciu în plată, de 78.634 de lei, ministrul a arătat că aparţine unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.

„Sunt două aspecte separate care la un moment dat se vor întâlni. Deci, am capitolul pensii din sistemul public de pensii, unde vom găsi formula echitabilă pe contributivitate şi suportabilă în decursul timpului şi, la un anumit moment dat, vom intersecta aceste pensii de serviciu cu ceea ce se întâmplă în sistemul public de pensii”, a adăugat Ministrul Muncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: