Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri seara că nu va ”permite” ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească aşa cum consideră necesar unii finanțiști.
”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a spus ministrul, întrebat fiind dacă va creşte vârsta de pensionare în România.
El a precizat că, potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani, iar la bărbaţi s-a atins pragul de 65 de ani pentru pensionare.
Recalcularea pensiilor speciale va lua în calcul 80% din venitul brut
Ministrul Budăi a explicat că reforma pensiilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate. Proiectul elaborat de Ministerul Muncii nu va fi adoptat pron ordonanță de urgență, ci prin lege, a mai spus acesta.
În ceea ce privește recalcularea pensiilor speciale în plată, pentru a se reduce ponderea lor în PIB, oficialul a explicat că măsura se referă doar la acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. „Absolut toate”, a spus Marius Budăi, citat de News.ro.
Această recalculare nu înseamnă că pensiile speciale se vor diminua până la venitul corespunzător cotizațiilor plătite în timpul activității. Nu dispare întreaga subvenție de la buget acordată pensiilor specialilor, ci doar suma ce depășește salariul luat în calcul pentru stabilierea pensiei.
Pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.
(Citește și: „Experți ai Băncii Mondiale seamănă panică la București cu Raportul împotriva pensiilor speciale„)
Întrebat dacă există o modalitate concretă privind modul de recalculare a acestor pensii, Marius Budăi a spus: ”Nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”.
Întrebat dacă se va ajunge la impozitarea pensiilor, ministrul a precizat că există ”o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.
***