sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 august, 2017

Toate lucrările de licență care au fost susținute în ultimii șase ani la Facultatea de Drept din cadrul Universității București ar putea fi verificate pentru a sesiza eventualele plagiate, a anunțat marți ministrul Educației, Liviu Pop, într-o conferință de presă.

Între timp, anul școlar va începe peste doar trei luni cu aproape jumătate din școli fără autorizație sanitară de funcționare și fără manuale pentru elevii din clasa a V-a.

Situația celor 31.297 de clădiri pe care le are în coordonare MEN pentru învățământ preuniversitar:

  • doar 19.566 au aviz sanitar numărul avizelor sanitare
  • doar 452 au avize de mediu
  • 2.261 au autorizații PSI (pentru siguranța împotriva incendiilor)
  • 4.200 au avize PSI

Întrebat în conferința d epresă ce i-ar sfătui pe părinții ai căror copii merg la școală în clădiri nesigure, ministrul Pop a răspuns: „Să nu își ducă copiii în școlile respective”.

Fără manuale de clasa a V-a

În ceea ce privește lipsa manualelor pentru clasa a V-a, ministrul a spus de mai multe ori că se va apela la soluția de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev.

El a acuzat săptămâna trecută Guvernul Dacian Cioloș pentru această întârziere, dar fostul ministru tehnocrat Mircea Dumitru, care a preluat în iulie 2016 mandatul, a demontat pe Facebook declarațiile lui Liviu Pop.

Potrivit rectorului Universității București, Mircea Dumitru, guvernul Victor Ponta și cel actual sunt responsabile de lipsa acestor manuale, deoarece ele au blocat, în decembrie 2014 și în ianuarie 2017, reformarea programelor școlare.


După ce a ajuns ministru, spune Mircea Dumitru, a inițiat reluarea procesului, dar acțiunea a avut nevoie de câteva luni pentru finalizare. În ianuarie 2017, totul era încheiat:

„Printr-un exercițiu de voință al colegelor si colegilor profesori, al colegelor si colegilor din minister și de la institut, în ianuarie 2017, aceste programe aveau girul Comisiilor naționale de specialitate. Mai era nevoie de mici ajustări de formă, pentru ca ordinul de ministru să poată fi semnat și publicat”, explică fostul ministru.

Cu toate acestea, lucrurile s-au blocat din nou, iar Liviu Pop nu a dat până acum nicio explicație concretă. Într-o declarație recentă, acesta spunea doar că a fost vorba de o dezinformare, de un oficial, demnitar, din minister, care ar fi furnizat intenționat informații eronate:

„În martie, când puteam lua o decizie de rezolvare a problemei, nu am luat decizia din cauza unei dezinformări din Ministerului Educaţiei, lucru pe care o să-l finalizăm săptămâna viitoare prin eliminarea acelor persoane care au dus la o decizie proastă din partea ministerului”, a spus Liviu Pop, pe 18 august.

El nu a dezvăluit însă numele celor vinovați.

Ce dorește însă ministrul – verificarea lucrărilor de licență susținute în ultimii șase ani la Facultatea de Drept din UB

Cu toate aceste deficiențe din sistem, ministrul Pop dorește o operațiune de amploare care îl vizează exact pe Mircea Dumitru, rectorul Universității București (UB), cea mai bună din țară – depistarea plagiatelor din lucrările de licență susținute în ultimi șase ani la Facultatea de Drept din UB.

Verificarea ar trebui făcută de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Comisia de Etică a UB.

Totul a pornit de la faptul că această facultate a decis anul trecut să nu mai prevadă lucrări de disertație în cadrul examenului de licență, din cauza imposibilității de a verifica dacă un absolvent este autorul real al unei lucrări de licență – în România s-a dezvoltat o adevărată industrie care oferă oferă pentru sume relativ mici lucrări în toate domeniile.

(Citiți și: S-a ajuns și aici: Universitatea de Drept din București renunță la lucrările de licență din cauza industriei plagiatului)

Liviu Pop a declarat marți că nu este de acord cu eliminarea acestor lucrări din examenul de licență și a anunțat modificarea regulilor, astfel încât să facă imposibil acest lucru.

„Unul dintre ele, care mi-a atras atenția, este Ordinul din 20 decembrie prin care s-a aprobat metodologia de organizare și desfășurare a examenelor de licență. Ce spune acest ordin? Că facultățile pot să nu prevadă în examenul de licență lucrarea de diplomă, adică toți absolvenții ciclului de licență care anul acesta, pentru că ordinul este de anul trecut din 20 decembrie, au susținut examenul de licență decidea universitatea, în speță facultatea, dacă în cadrul acestui examen de licență este sau nu este nevoie de lucrarea de licență.

Paradoxal, din datele pe care le am până acum, singura facultate care nu a avut în cadrul examenului de licență lucrarea de licență este Facultatea de Drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector. Și vin direct și fără menajamente cum mă știți și îi întreb cinstit pe colegii profesori universitari de la Facultatea de Drept a UB — se plagiază lucrările de licență acolo? De ce a fost nevoie de acest ordin cu dedicație pentru Facultatea de Drept din Universitate?”, a declarat marți Liviu Pop.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: