România prezintă toate condiţiile ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie încheiat, a declarat joi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după întâlnirea pe care a avut-o la București cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.
Cel din urmă a explicat, însă, că nu se va renunța la MCV anul acesta și până când reformele nu se vor dovedi ireversibile.
„Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituţii importante şi din punctul nostru de vedere, atâta timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României şi ne-a ajutat pentru întărirea instituţiilor şi pentru o legislaţie coerentă au fost îndeplinite. În condiţiile în care toate aceste obiective au fost îndeplinite, pe care România le-a avut în faţă în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a spus Florin Iordache, citat de Mediafax.
Paraskevi Michou (foto) a declarat că MCV nu va fi eliminat anul acesta, cu siguranță, și până când reformele realizate în justiție nu vor fi ireversibile: ”În acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla. Raportul este deja gata.
Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.
Ministrul Iordache a refuzat să comenteze declarația de luni a procurorului general al României, Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr, despre menținerea MCV: Nu mai este necesară o monitorizare a justiției, ci doar a politicienilor
„Ridicarea MCV, din punct de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților n-ar mai fi necesară, ci o monitorizare a politicienilor, adică o chestiune de voință politică. Magistrații își fac datoria, poate că există anumite persoane care ar vrea să-și pună în practică agenda lor și n-ar avea nevoie de o chestiune care să-i încurce, cum ar fi MCV”, a spus Augustin Lazăr, luni, când șefii celor mai importante parchete s-au întâlnit cu minsitrul PSD al Justiției.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2006 şi monitorizează progresele României şi Bulgariei, în combaterea corupţiei şi reformarea sistemului judiciar.
Raportul din 2016 consemna progrese: ca întreg, sistemul judiciar din România a continuat să demonstreze profesionalism, inclusiv capacitatea de adaptare la schimbări semnificative ale Codurilor civile și penale, făcând eforturi de unificare a jurisprudenței și de apărare a independenței sistemului, se spunea în document.
Probleme persistau în ceea ce privește voința politică de a eradica fenomenul corupției, răspunsul legislativului la cererile de ridicare a imunității și încălcarea criteriilor de integritate.
“Au fost făcuți pași importanți pentru combaterea corupției la modul general, dar nu în dimensiunea și nici cu dorința politică necesare tratării corupției ca o problemă de sistem”, mai spune Raportul MCV 2016.