joi

28 martie, 2024

28 noiembrie, 2017

„Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite”, iar „Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze”, a spus marți ministrul Justiției, Tudorel Toader, referitor la comunicatul în care Departamentul de Stat al SUA îndeamnă legislativul să respingă actualele propuneri de modificare a legilor Justiției.

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina luipta împotriva corupției. Aici, evident, comunciatul se referă la întreaga legislație, la pachetul de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Eu cred că ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte este actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este prerogativa pe care o are de la Constituție”, a spus Tudorel Toader.

A doua ipoteză, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, propuneri pe care comisia specială le are în considerare. Procedura de legiferare probabil – și sper – că va fi de natură să conducă la reglementări echitabile, constituționale, care să transpună deciziile CCR, să mențină standardele eurpoene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a mai spus ministrul.


Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

“Îndemnăm Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, precizează un mesaj oficial al Departamentului de Stat de o duritate fără precedent după 1990 și făcut public luni seara.

Mesajul, neobisnuit de dur și dincolo de uzanțe, poate semnifica faptul că Statele Unite, în calitate de partener privilegiat al României, nu au mai găsit o cale de comunicare diplomatică potrivit protocoalelor, cu oficialii care guvernează România.

“Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată “România  – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.


Declaraţia, citată de News.ro, consemnează că “legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

“Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având “îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: