Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei I (pentru combaterea corupţiei), retragerea propunerii de numire a acestora.
De asemenea, Cazanciuc a hotărât înaintarea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitării de aviz pentru numirea procurorilor Gheorghe Popovici, în funcţia de şef al Secţiei pentru combaterea corupţiei, şi Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie, potrivit MEDIAFAX.
Totodată, ministrul justiţiei a decis înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a procurorului Mariana Alexandru – care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a procurorului Lucian Papici.
Modul în care s-a făcut înlocuirea procurorilor Lucian Papici și Mariana Alexandru (la numai o săptămână după prelungirea delegării pe funcție și fără a cere de la DNA propuneri pentru înlocuirea lor, precum și declarațiile premierului Victor Ponta la adresa lui Lucian Papici sunt motivele pentru care președintele Traian Băsescu a pus în discuție continuarea Acordului de coabitare dintre el și prim-ministru.
Cazul revocării procurorului Papici
Lucian Papici este procurorul DNA care a finalizat Dosarul fraudelor de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, dosar trimis luni în instanță și în care este inculpat și vicepremierul Liviu Dragnea.
Lucian Papici era pe 1 octombrie, data la care a finalizat dosarul şef al Secţiei I din Direcția Națională Anticorupție (DNA).
El a fost înlocuit miercuri, 2 octombrie, de la conducerea Secţiei I, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.
Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, fără a se cere și propuneri de la DNA, așa cum prevăd procedurile.
Premierul Victor Ponta declara în aceeași seara, pe 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici este ”un procuror băsist”, iar dosarul referendumului este ”un dosar politic”: “Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul…Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum. Sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus premierul Victor Ponta.
A doua zi, pe 3 octombrie, președintele Traian Băsescu declara că analizează denunțarea pactului de coabitare, semnat în decembrie 2012 cu Victor Ponta, deoarece premierul ”a intrat cu bocancii în justiție, de dragul lui Dragnea”.
De asemenea, Lucian Papici solicita CSM apărarea reputației profesionale, ca urmare a declarațiilor premierului. Victor Ponta avea să spună câteva zile mai târziu că regretă comentariile, dar luni, în momentul trimiterii în instanță a Dosarului fraudelor de la referndum, el repeta că ”dosarul este unul politic”.
Plenul CSM a votat luni Raportul Inspecției Judiciare a Consiliului, în care se spunea că declarațiile premierului Victor Ponta au adus atingere reputației profesionale a procurorului Papici.