joi

25 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, în contextul cazurilor de încălcare gravă a legii de către poliști relatate în ultima perioadă, că Poliția Română are „resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”. Cu toate acestea, el nu a anunțat desființarea sistemului de angajare din sursă externă a polițiștilor, ci doar reanalizarea acestuia.

Afirmația vine mult timp după Poliția a fost zguduită de numeroase cazuri de concursuri pentru angajare aranjate, poliști corupți, cu comportament abuziv, care nu cunosc legea sau care chiar au torturat în secții de poliție persoane reținute.

Recrutarea din sursă externă va fi reanalizată, nu desființată

Principalele măsuri anunțate de ministru vizează cel mai vulnerabil punct, cel al selectării polițiștilor, criticat de presă, dar continuat de MAI, în pofida acumulării de incidente ce demonstrează pericolul unora dintre acești agenți formați rapid și cu o pregătire precară:

  • „Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest eficit de personal uriaş din MAI, aproape 30.000 de funcții”, a spus Lucian Bode.
  • „Vom pune accent în continuare pe recrutarea de specialiști în cadrul MAI, în acțiunile de recrutare din sursă externă”, a adăugat ministrul.

Recrutarea din sursă externă și scurtarea duratei școlilor de agenți, soluție pentru deficitul de personal generat de valurile de pensionări în condiții avantajoase


La începutul anului 2021, deficitul de personal ajunsese la 20% din schema de personal, în MAI, din cauza ieșirilor masive din sistem, în anii anteriori, grație legislației în domeniu.

Polițiștii se pot pensiona și la 45 de ani, cu pensie integrală, dacă au vechimea efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Ei beneficiază de diferite reduceri de ale vârstei standard de pensionare, care pot ajunge la maximum 13 ani, cu condiția ca ca vârsta de pensionare să nu fie mai mică de 45 de ani.

În 2020, s-au pensionat aproape 8.000 de angajați MAI, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019.


Un nou val masiv de pensionări s-a înregistrat în 2021, după ce guvernanții au reluat discuția eliminării pensiilor de speciale. Pentru a se asigura că nu vor pierde aceste pensii ce nu sunt calculate pe principiul contributitivității și care pot acoperi integral veniturile lunare din ultimele luni de activitate (solde, bonusuri, prime etc.), polițiștii și militarii preferă să se pensioneze și anticipat.

Pentru a acoperi deficitele de personal astfel create, MAI a găsit două soluții ce au permis intrarea în sistem a unor persoane ce nu corespund standardelor unei poliții dintr-un stat occidental:

Reducerea de la doi ani la un an a cursurilor școlilor postliceale de poliție. Mai mult, aceste cursuri se derulează la capacitatea maximă și în sistem „suveică” – când o serie se află la curs, cealaltă serie are stagiu de practică.

Controversații polișiști recrutaţi din sursă externă, care dau un concurs cu grad foarte redus de dificultate și sunt angajați imediat, urmând să participe ka cursuri de pregătire pe o perioadă de trei luni de zile, dar etapizate pe parcursul a doi ani.

Cazurile care l-au determinat pe Lucian Bode să dea explicații despre pericolul reprezentat de polițiști

Unul dintre cazurile de săptămâna trecută care au revoltat populația este „tragedia de la Bolintin Vale”.

„Această tragedie a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani: resurse umane insuficiente, câteodată s-a dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”, a declarat Lucian Bode.

Autorităţile au instituit vineri în oraşul Bolintin Vale „o zonă specială de siguranţă publică”, în urma protestelor localnicilor care reclamă că poliția a ignorat sesizările referitoare la o familie care îi terorizează de mai mulți ani. Un membru al acestei familii a ucis săptămâna trecută, lovind cu o piatră în cap, un bărbat, tatăl a doi copii.

Vineri a fost a treia seară când localnicii au protestat în stradă.

Polițistul care a ucis o adolescentă de 11 ani pe trecerea de pietoni

O autospecială de Poliţie a accidentat, joi, două minore care traversau, pe trecerea de pietoni, o stradă din Sectorul 1 din Bucureşti.

Una a decedat, cealaltă a fost transportată la spital, unde se află sub îngrijirea medicilor.

Poliţistul aflat la volan avea pornită semnalizarea cu lumini, nu și pe cea sonoră, și circula cu viteză. Șefii săi au declarat ulterior că el se afla în misiune, pentru că toată activitatea desfășurată în timpul serviciului este calificată drept misiune. Dar nu se afla într-o misiune de urgență, ci se deplasa pentru a verifica o persoană la domiciliu.

De menționat, că polițistul ar fi verificat dacă fata trăiește lovind-o cu piciorul. Conform șefului Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, agenții de poliție nu au pregătirea să acorde primul ajutor.

Berechet a negat acuzația potrivit căreia colegii polițistului au încercat să mușamalizeze cazul aducându-i haine civile agentului care a ucis fetița pe trecerea de pietoni:

„Au încercat să-i schimbe hainele și să-l ferească de mulțime. (…) Având în vedere temperaturile de afară, s-a încercat cumva protejarea poliţistului. Nu s-a încercat sub nicio formă muşamalizarea, să nu credeţi vreo secundă că poliţiştii ajunşi la faţa locului au încercat această situaţie.”

La întrebarea unui jurnalist”: Dar la temperatura copilelor accidentate s-a gândit cineva? Că nu au fost asigurate termic”, șeful Poliției Capitalei a răspuns: „Nu aveau pregătire specializată în astfel de situații.”

Polițistul, angajat și el din resursă externă, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile şi este cercetat în libertate pentru ucidere din culpă.

Polițist drogat acuzat de o prostituată că nu a plătit-o

Un polițist din Buzău a ajuns să fie cercetat disciplinar după ce, drogat fiind, s-a dus îmbrăcat în uniformă la prostituate și a refuzat să plătească.

La numai două zile distanță, sâmbătă noaptea, el a provocat un accident rutier, a refuzat să sufle în fiolă și nu a acceptat să i se preleveze probe biologice.

Împotriva sa a fost declanșată o nouă cercetare disciplinară, iar procurorii i-au deschis și un dosar penal pentru refuzarea sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Și acest polițist a fost angajat din sursă externă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: