Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Ministrul Finanțelor: Rectificarea bugetară va fi în septembrie. Se va introduce TVA defalcat

de Adrian N Ionescu 4.8.2017

Guvernul va decide în septembrie o rectificare bugetară, iar ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, și-a exprimat speranța „că va fi o rectificare pozitivă”,  joi seara, într-o emisiune la Digi24 TV.

Ministrul Finanțelor a mai spus că introducerea contului defalcat de TVA va diminua restanţele de plată și a reafirmat că salariile nu vor scădea din cauza transferului contribuțiilor sociale datorate de la angajator la angajat.

Ritmul ANAF

„Sunt cu ochii pe colegii mei de la ANAF şi m-am implicat personal în multe activităţi acolo.  Eu am experienţă în ANAF de 18 ani şi ştiu. Îmi doresc ca ei să se implice mai mult şi să arate că se poate face mai mult”, a declarat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a recunoscut că execuţia după primele şase luni a fost „ foarte slabă, în cazul unor ministere”, dar a spus că a impus ANAF „un alt ritm, care deja s-a văzut în iulie”.

„Un cumul de factori care au contribuit la o depăşire a planului de încasări cu 319 milioane de lei în iulie, o realizare excepţională, în condiţiile în care TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (…) Eu sunt optimist şi cred că o să recuperăm deficitul realizând planul de încasări”, a declarat ministrul Finanţelor.

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, față de deficitul de 3,9 miliarde lei (0,51% din PIB), înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016.

TVA defalcat

Ministrul Finanţelor a justificat introducerea de la 1 octombrie a conturilor individuale de TVA  cu argumentul diferenţei mari dintre TVA declarat şi cel plătit.

Diferenţa dintre TVA declarat şi cel plătit este mare, de zeci de miliarde de lei, era de circa 20 de miliarde (la nivelul anului 2014). Există firme care declară TVA-ul datorat, dar plătesc mai puţin, folosesc banii şi obţin cotă de piaţă prin preţuri. Astfel, forţează ieşirea din piaţă a celor oneşti. A cîştigat cota de piaţă şi plătesc”, a spus Ionuţ Mişa.

Măsura presupune ca toate companiile din România să mai deschidă un cont la bănci sau la Trezorerie, în care să încaseze TVA aferent facturilor emise către clienți și din care ar urma să plătească TVA aferent facturilor de la furnizori sau de TVA către buget, iar disponibilul ar putea fi folosit de către companie doar cu aprobarea ANAF.

Citiți și Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere cu 4,3% în primele şase luni din 2017 față de primul semestru din 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură reflectată în încasări din februarie 2016. Totodată, din februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Contribuții sociale și impozite

Ionuţ Mişa a afirmat din nou că salariile nu scad după trecerea contribuţiilor sociale datorate de la angajator la angajat .

„Consultanţii fiscali care au spus că salariile vor scădea dacă plata CAS va trece de la angajator la angajat nu au luat în calcul că vor fi, de fapt, trei măsuri cumulative. Salariile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor creşte uşor. Subiectul nu a fost tratat corect, e ca şi cum ar fi apărut un drob de sare”, a declarat ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa s-a referit la reducerea contribuţiei de la 39% la 35%, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi trecerea CAS din sarcina angajatorului în a angajatului.

Ministrul Finanţelor a prezentat şi un exemplu de calcul:

„La un salariu brut de 10.000 de lei, în prezent se plătesc contribuţii de 22,75% (2.275 de lei) de către angajator şi de 16,5% (1.650 de lei) de către angajat, rezultând un venit de 8.350 de lei, iar după aplicarea impozitului de 16% pe acest venit rămâne un slariu net de 7.014 lei. După 1 ianuarie, salariul brut va fi de 12.275 de lei, pentru că dispar contribuţiile angajatorului. Angajatul va plăti 35% contribuţii (4.296 de lei) şi doar 10% impozit pe venitul rămas, astfel că salariul net va fi de 7.081 de lei. Iată că discutăm despre o creştere, nu o scădere a salariului”.

Pe de altă parte, proiectul impozitului pe gospodărie „nu mai este viabil. Acesta și globalizarea veniturilor sunt discuţii închise”, a mai spus Ionuț Mișa.

„Nu ne mai uităm la aceste proiecte, nu mai discutăm nici impozitul pe gospodării şi nici globalizarea veniturilor nu mai este de actualitate. Grupurile de lucru au ajuns la concluzia că nu putem să implementăm astfel de sisteme, în condiţiile în care identificarea unui contribuabil se face după CNP”, a spus ministrul Finanţelor, într-o emisiune la Digi TV.

Programul de modernizare a ANAF care ar fi permis inclusiv implementarea sistemului de impozit pe venitul global, are un grad de implementare de doar 20,9%. Trebuia finalizat în 2018.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.8.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Oficial: ”80% din managerii de spital nu au ce căuta în sistem”

Mariana Bechir

Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată… Mai mult

Stiri

Servicii de lobby în SUA, beneficiar Călin Popescu Tăriceanu: 50.000 dolari și 170.000 euro

Razvan Diaconu

Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de… Mai mult

Stiri

Bundesbank avertizează că economia germană ar putea intra în recesiune în T3

Adrian N Ionescu

Cea mai mare economie a Europei ar putea să-și continue peste vară contracția din trimestrul doi, potrivit unui raport al băncii centrale a Germaniei, Bundesbank,… Mai mult

Stiri

Babeș-Bolyai și Universitatea București, singurele din România în Top 1.000 Shanghai Ranking

Mariana Bechir

Doar două din cele 93 de universități de stat și particulare din România apar în Clasamentul Shanghai 2019 (Academic Ranking of World Universities), care cuprinde… Mai mult

Stiri

Romgaz anunță asocieri cu ”companii petroliere gigant” pentru noi concesiuni în Marea Neagră

Razvan Diaconu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, se află în discuţii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a… Mai mult

Stiri

Romgaz analizează o investiție în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia

Adrian N Ionescu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz (SNG), analizează posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de la Alexadropolis,… Mai mult

Stiri

Document / Primăria Capitalei impune vinietă de acces în oraș inclusiv autoturismelor electrice înmatriculate în țară

Razvan Diaconu

Primăria Capitalei a publicat proiectul de hotărâre în baza căruia ar urma să se decidă că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, autovehicolele poluante… Mai mult