joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2018

Mecanismul amnistiei fiscale va fi finalizat în cursul lunii octombrie și se va aplica inclusiv firmelor fără datorii, care ar putea să-și amâne anumite plăți, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Una dintre categoriile de companii vizate de „restructurarea financiară” este a celor care sunt cu toate plăţile la zi, la o anumită dată, cărora li se va permite să plătească unele taxe şi impozite la o dată ulterioară faţă de cea la care sunt obligate să plătească, a precizat ministrul Finanţelor, citat de Mediafax.

„Eu, stat, îmi asum acea lipsă a cash-ului, pentru acea perioadă. Am un cost de finanţare – asta este, dar este un efort pe care trebuie să îl fac pentru acele companii, pentru că nu este corect ca la unii să şterg şi la alţii care sunt de bună credinţă să nu o fac”, a argumentat Eugen Teodorovici.


Ministrul a menţionat că acesta măsură se va aplica atât companiilor private, cât şi celor de stat, precum şi persoanelor fizice, iar mecanismul de aplicare va fi finalizat în octombrie.

„Deocamdată, lucrăm la mecanismul care să cuprindă toate cele trei categorii – cu datorii, fără datorii şi persoanele fizice, ca să avem un ansamblu clar. În octombrie, mecanismul trebuie pus în aplicare şi discutat în coaliţie, în guvern”, a mai spus ministrul Finanțelor.

O altă categorie de companii vizate de noile reguli sunt cele, de stat sau private, care au datorii, n-au apucat să intre în insolvenţă, iar acele datorii pot duce firma spre faliment.

„Luăm în calcul ştergerea, poate, a dobânzilor la acele companii, a penalităţilor, lăsăm principalul şi le anulăm în timp, în aşa fel încât acea companie să îşi poată da înapoi datoriile faţă de stat, să aibă activitate, să şi funcţioneze, să şi crească”, a explicat Eugen Teodorovici.


În plus, această măsură li se va aplica atât companiilor private, cât şi celor publice, în urma unei analize.

„Analiza financiară pe companii nu vreau să o facă statul, vreau să fie făcută transparent de către piaţă, adică de către o bancă, fie că este, poate, Eximbank, cec sau alte bănci din piaţă, care să spună foarte clar: Tu, companie, ca să poţi să devii, din nou, economic funcţională ai nevoie de o eşalonare a principalului care rămâne de dat la stat de zece – şapte ani, poate 15 ani”, a precizat Eugen Teodorovici.

În acest fel,  firma aflată în dificultate ar  achita mare parte din datoria faţă de stat şi ar rămâne funcţională.

„De exemplu, unei companii de stat degeaba îi ştergi istoricul, dacă nu îi ştergi istoricul e pdobânzi şi penalităţi acumulate. Ori luăm o măsură de acest tip şi dăm o şansă în piaţă ca alte companii să devină profitabile şi să fie actori viabili în piaţă, pentru că aici IMM-urile au de câştigat”, a spus ministrul Finanțelor.

Pentru persoanele fizice, mecanismul este deja parţial stabilit. Acestea trebuie să plătească obligaţiile pentru pensii şi sănătate, precum şi impozitul pe venit până în martie 2019, pentru veniturile aferente anului 2018. Dacă plătesc mai devreme, până în decembrie 2018, au o reducere de 5%.

„Pentru restanţele din ultimii cinci ani, la CAS şi CASS, pe care ANAF-ul le-a lăsat să treacă, netrimiţând acasă decizia de impunere, din omisiune, din alte motive. Până la final de octombrie, finalizăm pe cei cinci ani, ce are de dat statului şi, pentru că statul nu a avut rol activ în acest sens, la fel, obligaţia de plată va fi martie 2019, dar, dacă plătesc mai devreme, până în decembrie, să acordăm un discount de minim 10%, 10-15%, pentru că statul a greşit, deşi legea spune în termen de 60 de zile de la emitere”, a detaliat Eugen Teodorovici.

Amnistia fiscală va fi redenumită „restructurare financiară”.

„Să îi spunem o restructurare financiară, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se înţelege altceva, care, alături de insolvenţă, oferă mediului de afaceri beneficii”, a dorit să nuanțeze ministrul Finanțelor.

Reglementarea va fi adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă, a precizt ministrul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: