Guvernul intenţionează să încheie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durată tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015, a declarat, la Guvern, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.
„Este prematur să vorbim acum despre sume, dar importantă este decizia de natură strategică vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015„, a spus Georgescu, citat de Mediafax.
Declaraţia a fost făcută cu doar câteva zile înainte ca delegaţia comună FMI, CE şi banca Mondială să vină la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.
Declarația premierului reprezintă o schimbare bruscă de bară a actualei puteri față de înțelegerile cu FMI, BM și Comisia Europeană: USL a criticat mereu, până a ajunge la putere, prin liderii săi, acordurile cu FMI, declarând în repetate rânduri că sunt înrobitoare și nefaste pentru economie și că va renegocia vechile înțelegeri și că va refuza să facă altele.
Delegaţia comună a FMI, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează să se desfăşoare referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, din 29 iulie. Experţii internaţionali vor sosi în România în 31 iulie ăi vor âncheia misiunea pe 13 august.
Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocui în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.
România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. În urmă cu două săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.
4 răspunsuri
– Una e sa bati din gura aiurea cind esti in opozitie si alta e cind vezi TOATE CIFRELE ca guvernant . 🙂
– In alta ordine de idei , in lipsa de reforme structurale , cu efecte in ani, tot impumutul international e unica salvare . Mai ales ca nu se stie nici macar cum se poate folosi bruma aia de economii depuse in banci de catre cetateni .
La francezi , nemti si italieni exista asa numita „casa depozite si imprumuturi” care atrage economiile populatiei prin librete de economii speciale . Respectivele economii au finantat si finanteaza o gramada de investitii de stat fara sa fie considerate datorie publica de catre Eurostat .
Cum noi avem diplome marete pe toate gardurile , e greu de vazut in ograda altora cum au iesit din saracie si mizerie .
– La italieni acesta finantare se asigura prin librete de economisire (postala) si titluri emise de posta italiana (care e si banca ) . (e si unica institutie financiara italiana care are sucursale in absolut toate comunele tarii ) La noi se privatizeaza ca nu e rentabila . 😆
http://www.caissedesdepots.fr/le-groupe/le-groupe-accueil.html
Casa depozite franceze. 🙂
http://www.cassaddpp.it/chi-siamo/identita-mission/identit-e-mission.html
Casa depozite italiana . 🙂
http://www.kfw.de/
Modelul german. 🙂 E si cel mai „tinar” . Infintat in 1948 de americani .
De remarcat ca varianta franceza e infintata in 1815 !!!!!!
Cea italiana „doar” in 1850 !!!!!!
Toate trei impreuna au finantat inclusiv casele populare din tarile respective , autostrade , infrastructura in general .
Pina la urma se va gasi un expert mioritic sa invete din experienta altora . Si sa ceara o prima pe masura . 🙂