vineri

29 martie, 2024

28 martie, 2018

Declarația unică privind veniturile şi CAS ale persoanelor fizice va putea fi transmisă online începând cu 16 mai, iar parolele de acces la mediul virtual al ANAF ar urma să fie trimise prin poștă contribuabililor „în săptămânile următoare”, a promis ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Normele de aplicare a ordonanței privind Declarația unică ar fi trebuit să apară deja în Monitorul Oficial, potrivit așteptărilor ministrului Finanțelor.

Declaraţia (unică, n.r.) acum este finală, nu apare nicio altă variantă peste o zi, două sau trei. Săptămâna aceasta vom afişa pe site-urile tuturor instituţiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declaraţia unică”, a declarat Eugen Teodorovici.


Ministrul mai anticipează: „Până la finalul anului să avem şi o aplicaţie telefonică pentru cei care vor să facă plata de oriunde. Vrem să mergem pe o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administraţia publică şi în special cea a fiscului”.

„Declaraţia unică nu aduce nimic în plus în ceea ce înseamnă numărul de taxe sau cuantum. Este o simplificare a mecanismului trecut şi o schimbare de abordare. Sunt câteva lucruri de luat în seamă, şi anume:

  • calitatea de asigurat pe zona de sănătate intervine în momentul în care se depune Declaraţia unică şi nu în momentul în care face prima plată, cum era în sistemul anterior,
  • nu mai sunt patru plăţi obligatorii, ci una singură şi mergem pe o estimare”, a amintit Eugen Teodorovici.

De asemeni, „omul îşi poate estima chiar şi zero ca şi venituri, iar dacă lucrurile se schimbă faţă de estimarea anterioară, are voie să o corecteze. Poate folosi banii din acele patru plăţi obligatorii pentru alte nevoi curente de finanţare, iar până în martie, anul viitor, să facă plăţile curente faţă de stat”.

„Avem acel stimulent de 5% dacă declaraţia se depune online până la data de 15 martie, plus 5% dacă se face plata anticipat până la 15 decembrie, tocmai să stimulăm trecerea de la hârtie în online”, a mai confirmat ministrul Finanţelor.

Plata și prin CEC


Ministrul Finanţelor a menţionat, totodată, că, începând din luna iunie, toate persoanele fizice ar putea să facă plăţi de taxe şi impozite prin intermediului celor 1.000 de puncte de acces local ale cec Bank, în timp ce personale juridice pot face aceste operaţiuni de la sfârşitul anului.

„Începând cu primul semestru al anului, toate persoanele fizice vor putea să facă cel puţin la nivelul CEC-ului operaţiunile curente în relaţia cu statul – orice fel de plăţi, de taxe, de impozite”, a mai promis ministrul Finanțelor .

Astfel, „noi practic mărim baza pe care cetăţeanul o poate folosi pentru serviciile pe care în mod normal ar trebui să le aibă la dispoziţia sa. La finalul primului semestru, final de iunie, persoanele fizice vor putea să aibă acest acces la orice serviciu de bun simţ într-o ţară europeană. Persoanele juridice, acelaşi lucru până la final de an”, a mai spus oficialul guvernamental.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: