marți

16 aprilie, 2024

8 februarie, 2014

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că a sesizat Serviciul Român de Informaţii (SRI), după ce a primit mai multe date despre o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino.

Eugen Nicolăescu a explicat presei că a primit mai multe informaţii despre posibila contaminare intenţionată, unele dintre acestea venind „chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale”.

„De exemplu că, atunci când a fost întreruptă activitatea, pentru că s-au stricat două centrifuge, care făceau amestecarea foarte bună a produselor din vaccin, când s-a stat, o săptămână şi jumătate, două săptămâni, atunci s-ar fi putut întâmpla ceva în acest sens”, a precizat Eugen Nicolăescu, citat de MEDIAFAX.


Alte persoane i-au spus ministrului că fosta şefă de la laborator „a făcut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot în parte”.

„Am informat SRI să ne dea sprijin în acest sens”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis în luna decembrie 2014 punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră şi chiar şoc anafilactic.

Cele 400.000 de doze de vaccin antigripal fabricate de Institutul Cantacuzino nu au fost distruse, dar s-a stabilit ca ca ele „să fie utilizate la adulţi numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic”, potrivit Ministerului Sănătăţii.


Situaţia vaccinurilor de la Cantacuzino a devenit publică joi 6 februarie, chiar în ziua în care numele ministrului Sănătăţii a început să fie vehiculat în presă ca înlocuitor al lui Daniel Chiţoiu, la Finanţe. Vineri, el a fost nominalizat de PNL pentru acest portofoliu.

În aceeaşi zi, Eugen Nicolăescu a înlocuit-o din funcţie pe directoarea Institutului, Aurelia Drăghici, cu Radu Iordăchel, demis în iulie 2013, de acelaşi ministru.

Linia pentru producerea vaccinului antigripal a fost oprită la Institutul Cantacuzino în ianuarie 2012, după după descoperirea unor doze cu concentraţii scăzute a tulpinei B.

Agenţia Naţională a Medicamentului a retras în 2010 autorizaţia Institutului pentru punerea pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: