21 iunie, 2016

adrian curajMinistrul Educației, Adrian Curaj, vrea reintroducerea examenelor de admitere la liceu, dar nu crede că-l va putea reintroduce în cele câteva luni care i-au mai rămas din mandatul asumat de Cabinetul Dacian Cioloș.

„Am fost cu toţii nemulţumiţi şi suntem nemulţumiţi: la liceu se intră şi cu media 2, 3…

Nu se poate. Cred că nu am fost suficient de expliciţi. Tinerilor trebuie să li se acorde şanse mai multe şi oportunităţi mai multe.


Consilierea profesională, din păcate, este departe de ce ar trebui să fie şi aici avem interesul şi determinarea să investim foarte mult în consiliere profesională, astfel încât tinerii noştri, la terminarea clasei a opta, să fie mai bine dirijaţi: pe o cale care ţine de liceu – care ne aşteptăm să se încheie cu Bacalaureatul şi vedem unde suntem – sau o cale care e legată de valorificarea potenţialului în zona profesională, punând accent pe faptul că mă pot mişca dintr-o parte în alta, astfel încât nu este blocat niciun tânăr în a-şi realiza întreg potenţialul, inclusiv de a ajunge profesor universitar, dacă la momentul zero a ales să meargă pe cale profesională, dar e puternic, determinat şi ştie ce vrea”, a declarat marți ministrul, la o dezbatere privind învățământul profesional dual.

Dacă s-ar reintroduce concursul de admitere la licee, tinerii și părinții absolvenților de opt clase ar fi obligați să accepte varianta școlii profesionale, ceea ar duce la reeducerea cifrelor TEEN (tineri care nu au loc de muncă și care nu sunt cuprinși în vreun sistem de educație) și le-ar oferi mai multe șanse celor care, oricum, nu ar fi luat bacalaureatul.

Adrian Curaj nu crede însă că va putea face acest lucru pe care-l consideră necesar: „Nu ştiu dacă pot să duc un astfel de lucru la bun sfârşit în mandatul meu scurt şi prefer să spun că ar trebui, dar, din păcate, nu pot să am aceeaşi abordare cu cea pe care o am acum, pragmatică, referitor la învăţământul profesional dual”.

Ultimul examen de admitere în liceu a avut loc în anul 2000. Din 2001, există procedura repartizării computerizate, pe baza examenului de Capacitate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: