miercuri

24 aprilie, 2024

21 iulie, 2016

mircea dumitruMinistrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” trebuie fie să ceară Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) să evalueze lucrările de doctorat suspectate de plagiat și să retragă titlurile obținute prin încălcarea normelor academice,  fie să își asume aceste teze declarând clar că nu există nicio problemă cu acestea.

În ultimul caz, va urma oricum o evaluare a CNATDCU și o limpezire a situației, dar Academia trebuie să-și precizeze poziția.

Academia Națională de Informații a comunicat de curând că nouă persoane au anunțat oficial renunțarea la titlurile de doctor obținute la această instituție, motiv pentru care nu este cazul analizării lucrărilor lor.


O eventuală acceptare a cererilor de renunțare la titlu nu se poate poate face întrucât nu există normele pentru această procedură, dar instituția dorește mușamalizarea în acest fel a scandalului izbucnit în jurul școlii doctorale de aici.

Cele nouă persoane și-au dat doctoratul în perioada 2010 – 2013, avându-l drept coordonator pe fostul vicepremier Gabriel Oprea:

  • Radu Stroe
  • Daniel-Andrei Moldoveanu
  • Romeo-Marius Raicu
  • Mihai Stănişoară
  • Dimitrie Bogdan Licu
  • Adela-Loredana Popescu (Neagu)
  • Mihai Tudose
  • Neculai Onţanu
  • Loredana-Claudia Diaconescu (Radu)

Ministrul Educației: Pe moment, așteptăm poziția Academiei Naționale de Informații

„Ştiu că acolo (n.r. Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”) sunt mai mulţi doctori care au solicitat în baza unei legi (OUG 94/2014) să renunţe la titlu fără să declare totuşi că e vorba de un plagiat, fără să-şi asume această culpă morală şi ştiinţifică.

Pe moment aşteptăm din partea Academiei de Informaţii o poziţie clară, asumată de către conducerea instituţiei, din care să rezulte fie că Academia solicită evaluarea prin CNATDCU şi retragerea tezelor de doctorat şi a tilurilor de doctor, pentru că sunt plagiate, fie să şi le asume spunând că nu este nicio problemă acolo, rămânând ca mai departe, CNATDCU să facă evaluarea necesară”, a declarat Mircea Dumitru, într-un interviu acordat Mediafax.

Evaluarea școlilor doctorale, până la încheierea mandatului acestui Guvern


Ministrul Educației a mai spus în interviu că evaluarea şcolilor doctorale este un proiect al ministerului care va fi definitivat până la sfârşitul lunii decembrie, când se încheie mandatul actualului Guvern.

„Eu cred că evaluarea şcolilor doctorale ar fi un demers de recredibilizare a învăţământului doctoral în România. Nu sunt deloc de acord cu acele poziţii excesive care spun că toate doctoratele din România se iau prin fraudă şi prin plagiat. (…)

Pornind de la aceste cazuri atât de mediatizate, nu trebuie să aruncăm această anatemă asupra întregului sistem doctoral. Pe de altă parte, cred că este necesară evaluarea şcolilor.

Aici, ministrul Adrian Curaj pregătise o schiţă de proiect în minister. La noul CNATDCU, care şi-a început activitatea în iunie, deja s-a lansat această temă. Credem că în luna septembrie putem avea o primă schiţă prin care putem să lansăm evaluarea şcolilor doctorale şi acesta este un proiect al ministerului pe care sunt convins că-l vom putea duce la îndeplinire până la sfârşitul lunii decembrie când o să încheiem mandatul la minister”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: