joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iunie, 2012

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că 14 federaţii sportive „au probleme” cu listele candidaţilor de la sesiunea specială a bacalaureatului, urmând să se stabilească dacă, în cazul a 294 de candidaţi, calendarul activităţilor nu le permitea să dea examenul în sesiunea normală.

Ministerul Educaţiei a demarat deja o anchetă privind listele, pentru a afla câţi dintre aceşti candidaţi „au competiţii sau loturi lărgite” în perioada în care vor da bacalaureatul majoritatea elevilor, a precizat demnitarul, la Realitatea TV, citată de Mediafax.

Pop a mai spus că situaţia la bacalaureat a elevilor nu va fi afectată de această anchetă şi că verificările vor viza şi eventuale cazuri de candidaţi trecuţi pe listele unor federaţii deşi ei nu ar practica vreun sport.


Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.

Verificările referitoare la listele de anul acesta au început după ce preşedintele COSR, Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al candidaţilor, precizând că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat, mult mai mic decât cel al elevilor înscrişi în sesiunea specială – 880.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei, vineri, demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.


Altfel spus, grosul participanţilor a fost format din candidaţi competitori la paraşutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradiţional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, nataţie, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei şi karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: