vineri

29 martie, 2024

2 decembrie, 2015

oltchimMinisterul Economiei ia în calcul privatizarea Olchim prin intermediul unei bănci străine de investiții care să fie plătită în funcție de succesul tranzacției, a declarat Costin Borc, ministrul Economiei, la Adevărul LIVE.

”Planul de restructurare este un plan care prevede vânzarea din insolvență. Putem să facem ca și până acum. Am auzit că vin chinezii, că vin nemții”, a spus ministrul Borc, adăugând că ministerul vede o schimbare a acestui model. În acest sens, ministerul va căuta ”niște bănci de investiții cu o reputație în afară de orice dubiu pe care să le invităm la o licitație și care să lucreze pe un succes fee”.

Procesul ar urma să înceapă anul acesta, după ce pargurgerea unor pași, printre care și o consultare cu Consiliul Concurenței.


”Olchim este o sociatate cu probleme. Este administrată la ora actuală de un administrator special și doi administratori judiciari. M-am întâlnit cu ei chiar din a doua zi din care am venit la minister. Văd o mică schimbare de model”, a spus ministrul Economiei.

Profit după anularea datoriilor

În opinia sa, faptul că Oltchim nu funcționează în prezent la capacitate maximă nu ar trebui să reprzinte un motiv de îngrijorare, însă ar trebui analizat dacă profitul operațional obținut de combinat în prima parte a acestui an este sustenabil.

În primele nouă luni ale anului, Oltchim a înregistrat un profit net de 2,3 miliarde de lei, față de o pierdere de 159,2 milioane de lei în perioada similară din 2014. Cifra de afaceri a crescut cu 31%, la 571 de milioane de lei.

Pierderea totală curentă s-a redus la 16 milioane de lei, față de 173 de milioane de lei în septembrie 2013.


În baza planului de reorganizare, Olchim a beneficiat de anularea unor datorii în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Combinatul se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea sa pentru cel puțin 307 milioane de euro.

Trei companii s-au arătat interesate de preluarea Oltchim

Statul a încercat de mai multe ori să privatizeze Oltchim, însă nu a reuşit. Cel mai răsunător eşec a fost cel din toamna anului 2012, când Dan Diaconescu a oferit 45 de milioane de euro pentru preluarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea. OPSPI a anulat licitaţia după ce Dan Diaconescu nu a adus dovezi că deţine suma oferită. De altfel, OPSPI a sesizat Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată.

La finele lunii octombrie, Florian Mateiță, administratorul judiciar al Oltchim, declara că trei companii ar fi interesate de preluarea combinatului.

”La acest moment sunt trei companii care și-au declarat intenția de preluare a combinatului, două din România și una din China. Toate sunt în diferite etape de realizare a propriului due-diligence și, în funcție de rezultatul acestuia, așteptăm formularea unor oferte concrete de preluare. Dacă se depune o ofertă, atunci aceasta se ia în calcul, se adună creditorii și se votează asupra ei. În cazul în care este acceptată se formează SPV-ul și se mută activitățile pe acesta. Dacă oferta nu este acceptată, atunci se reia procesul”, spunea în octombrie Florian Mateiță, într-un interviu acordat Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: