Hidroelectrica a obţinut, în urma negocierilor cu ”băieţii deştepţi”, eliminarea prețurilor fixe la curent și trecerea contractelor pe piaţa concurenţială, însă negocierile continuă, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.
”Am reușit să aducem aceste contracte pe piaţa concurenţială. Am eliminat preţul fix şi am reuşit să avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie”, a spus Chiţoiu, într-o conferinţă de presă.
El a menționat că negicierile continuă pentru a se stabili cantitatea de energie trecută pe piața concurențială și termenele.
”Preţul este prima etapă a acestor negocieri, urmează termenele şi cantităţile, şi apoi contractele se vor transparentiza. Este aceeaşi formulă la toate cele zece contracte. Până la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste negocieri şi aceste contracte. Interesul nostru nu este de a avea o creştere semnificativă într-un an, ci de a trece toată vânzarea de energie pe piaţa concurenţială, nu doar de la Hidroelectrica”, a spus ministrul.
Niciun contract bilateral al ”băieților deștepți” cu Hidroelectrica, din cele prezente, nu a fost, însă, reziliat, a precizat ministrul.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.
Fondul Monetar Internațional a cerut României rezilierea contractelor directe din energie, estimând că de pe urma acestora statul pierde până la 250 de milioane de euro pe an.
La rândul său, Comisia Europeană a început investigații privind posibilitatea acordării unui ajutor de stat ilegal prin contractele bilaterale dintre Hidroeelectrica și o serie de firme private și de stat: Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.
Contractele directe prin care firme private primeau energie sub prețul pieței de la Hidroelectrica au fost încheiate în anii 2001-2003, în Guvernul Adrian Năstase, şi au fost menţinute și prelungite, cu anumite renegocieri de preț, de toate guvernele care au urmat.